Sporten voor het slapen

Sporten voor het slapen

Veel mensen in Nederland sporten in de avond; zij willen na een lange werkdag nog even flink trainen met het verstand op nul. Toch wordt het afgeraden om écht vlak voor het slapengaan een intensieve work-out te doen. Sporten heeft namelijk invloed op de kwaliteit van je nachtrust: bij flinke inspanning net voor het slapengaan is de kans groot dat je niet of slecht in slaap valt.

Welke invloed heeft sporten op je slaap?

Wekelijks twee tot drie keer sporten maakt de mens gelukkig. Bij sporten komt er endorfine in de hersenen vrij; een stofje dat ervoor zorgt dat je je gelukkiger voelt en minder stress ervaart. Het is dus best logisch dat je na een werkdag een rondje wilt hardlopen of gewichten wilt heffen in de sportschool. Wil je daarna direct in slaap kunnen vallen dan merk je dat dat wellicht iets moeilijker gaat dan je had gedacht. Bij intensief sporten komt namelijk een hele dosis adrenaline vrij. Door die adrenaline voel jij je hartstikke energiek en verre van moe. Oei, dat is niet zo handig wanneer je de slaap wilt vatten. Door goed te slapen, heb je de volgende dag ook weer meer energie om weer te gaan sporten.

Slaap is de helft van mijn training
Jarrod Shoemaker (ex-wereldkampioen triatlon)

Betekent dat dan dat je helemaal niet kunt sporten vlak voordat je naar bed gaat? Nee hoor. Je kunt zeker een sport beoefenen voordat je gaat slapen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat sporten in de avond niet veel invloed heeft op je nachtrust - mits je dat niet net voor het slapengaan doet. Het is hierbij verstandig om te kijken naar wat voor een soort sport je in de avonduurtjes gaat doen.

Een uur intensief spinnen wordt bijvoorbeeld afgeraden als je een uur erna wilt slapen, maar een uur wandelen, fietsen of rustig skaten? Waarom niet? Zolang een sport niet te intensief is, is het geen probleem om voor het slapen een beetje te bewegen. Let daarnaast op de tijd van het sporten: probeer tot maximaal een uur voordat je gaat slapen geen intensieve sport te beoefenen.

Welke sporten zijn goed of juist slecht voor je slaap?

Er is een groot aantal sporten dat je gewoon uit kunt voeren voordat je gaat slapen. Wat dacht je bijvoorbeeld van yoga, zwemmen, wandelen, fietsen of skaten? Sporten waar je uiteindelijk van ontspant, zoals (slaap)yoga, pilates en body balance, kun je zelfs vlak voor het slapen gaan doen. Ook wandelen en fietsen kan vaak nog prima voordat je naar bed gaat. Voor alle andere sporten geldt: houd minstens één uur tussen het uitoefenen van de sport en het slapen. Op die manier geef je je lichaam de tijd en de kans om kort en snel te herstellen van de adrenaline en om moe te worden.

Intensief sporten wordt vlak voor het slapengaan wel afgeraden. Slaap je normaal rond een uurtje of 11? Dan kun je tot 9 uur nog prima een intensieve sport uitoefenen. Wanneer je later aan je work-out begint, zul je merken dat je misschien niet goed in slaap kunt vallen. Sporten die onder intensieve sporten vallen, zijn onder andere spinning, fitness, lange afstanden hardlopen, voetballen, boksen en ga zo maar door. Je kunt waarschijnlijk zelf wel een beetje inschatten hoe intensief de sport die je doet is. Wat tot slot er ook voor kan zorgen dat je niet goed in slaap kunt vallen, is dagelijks te weinig bewegen. Gedurende dag sporten en bewegen zorgt er sowieso voor dat je nachtrust beter is. Zorg daarom voor een goede balans.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
( 22 stemmen, gemiddeld: 3,5 van 5)