Kinderen en slapen

Goed slapen is voor iedereen belangrijk. Leeftijd maakt hierbij niet uit: zowel volwassenen als kinderen hebben hun nachtrust hard nodig. Omdat kinderen vanaf baby zijn tot aan de puberteit in de groei zijn, is slaap nog net iets meer nodig dan wanneer je volwassen bent. Slaap helpt namelijk bij de ontwikkeling van je lichaam en je brein. Het is niet voor niets zo dat baby’s en peuters meer slaap nodig hebben dan een tiener. Slaapt een kindje slecht of te weinig dan kan dit later terug te zien zijn op zowel fysiek als mentaal gebied.

Zo kan een kind minder goed leren of heeft het moeite met concentreren. Ook is een kind met chronisch slaapgebrek sneller ziek, omdat de weerstand lager ligt. Als de nachtrust chronisch wordt verstoort, kan het zelfs invloed hebben op de groei van je kindje en kunnen ze emotioneel achterlopen op de rest van hun leeftijdsgenootjes. Kortom: slapen is ontzettend belangrijk voor kinderen van alle leeftijden. Op deze pagina vind je diverse artikelen over dit onderwerp: kinderen en slapen en wat voor invloed slaap heeft op de groei van een kind.

 

Mijn baby wil niet slapen: tips en tricks
Baby wil niet slapen

Iedere baby gaat door een periode waarin hij of zij slecht slaapt. Als je baby (heel) vaak slecht of onrustig slaapt, kunnen deze tips van pas komen.

Bekijk artikel
Bedtijd kinderen: hoe laat naar bed?
Bedtijd van kinderen

Wat is de ideale bedtijd voor kinderen? Op tijd! In dit artikel lees je meer over hoe laat kinderen in verschillende leeftijdscategorieën in bed zouden moeten liggen.

Bekijk artikel
Hoeveel slaap heeft een kind nodig?
Hoeveel slapen kinderen?

Hoe lang een kind slaapt, en hoeveel slaap een kind nodig heeft hangt sterk af van de leeftijd. Lees hier meer over de ideale hoeveelheid slaap voor kinderen.

Bekijk artikel
Tips voor als je kind vaak vroeg wakker is
Kind vroeg wakker?

Is je kind elke ochtend vroeg wakker? In dit artikel lees je de oorzaken van (te) vroeg wakker worden bij kinderen, en wat je ertegen kunt doen.

Bekijk artikel
Dromen en nachtmerries bij baby’s en kinderen
Nachtmerries bij kinderen

Vrijwel ieder kind en iedere baby droomt. Peuters en oudere kinderen hebben zelfs nachtmerries. Wat je tegen nachtmerries kunt doen bij kinderen lees je hier.

Bekijk artikel
Mijn peuter wil niet slapen: tips voor een slapende peuter
Peuter wil niet slapen

Heeft je peuter moeite met slapen? In dit artikel lees je meer over veel voorkomende oorzaken van slecht slapen bij peuters, en wat je eraan kunt doen.

Bekijk artikel
Slaapschema baby: welk slaapritme heeft je baby nodig?
Slaapritme baby

Hoeveel slaapt een baby? In dit artikel lees je meer over het slaapritme van een baby in de vorm van handige slaapschema’s. Slaap lekker!

Bekijk artikel
Voorleesboeken & verhalen voor het slapen gaan
Verhaaltjes voor het slapengaan

Een verhaaltje voor het slapengaan is voor veel kinderen een vast ritueel. En terecht, want dit soort momenten zijn belangrijk voor jou én voor je kind.

Bekijk artikel
Wakkertijden voor baby's en peuters: zo werkt het
Wakkertijd baby's

Slaapt je baby of peuter nog overdag? Dan kun je beter niet met vaste bedtijden, maar met wakkertijden werken. In dit artikel lees je er alles over.

Bekijk artikel