Onrustig slapen: oorzaken waarom je onrustig slaapt

Onrustig slapen: oorzaken waarom je onrustig slaapt

Iedereen heeft wel eens last (gehad) van slapeloosheid. Er is een grote groep in Nederland die structureel onrustig slaapt. Woelen, piekeren, snurken, heftig dromen en niet in slaap kunnen vallen zijn maar een paar voorbeelden van onrustig slapen. Niet goed kunnen slapen heeft invloed op hoe je overdag functioneert. Maar hoe kan dat eigenlijk? Wat zijn de oorzaken van onrustig slapen?

Er zijn zat redenen te vinden waarom je niet iedere nacht geniet van een volledige kwalitatieve nachtrust. Wist je bijvoorbeeld dat je door bepaald eten onrustiger kan slapen dan anders? Of dat te laat opstaan ervoor kan zorgen dat je minder goed in slaap valt? Hieronder lees je enkele oorzaken waarom je onrustig slaapt.

Slecht slapen door verkeerd slaapritme

Je lichaam heeft veel aan een vast slaapritme. Dat betekent iedere avond op ongeveer dezelfde tijd naar bed en in de ochtend op ongeveer dezelfde tijd uit bed. Ga je bijvoorbeeld doordeweeks netjes om 23:00 uur slapen, maar kies je er in het weekend voor om na 02:00 je nachtrust te pakken? 

Dan kun je daar best last van krijgen. Je biologische klok raakt best snel ontregeld - bij de één is dit sneller het geval dan bij de ander. Je ziet dit ook al gauw bij een jetlag; zodra je even gewend bent aan een ander ritme zul je wanneer je eenmaal thuis bent echt weer moeten wennen aan je eigen slaapritme. Om woelen en piekeren te voorkomen is het daarom aan te raden om je vast te houden aan een slaapritme, wanneer dat mogelijk is.

Onrustig slapen door alcohol en/of ‘verkeerd’ eten

Net als een verkeerd slaapritme kan voedsel de kwaliteit van je slaap beïnvloeden. Uit een Canadees onderzoek blijkt dat je onrustiger slaapt wanneer je met een volle maag naar bed gaat. Helemaal niets eten is dan ook weer niet aan te raden; met een hongergevoel slaap je ook niet altijd zoals het hoort. Vermijd in ieder geval voedsel waar het stofje histamine in zit.

Bij teveel histamine in je lichaam kan je lichaam stressvol reageren - helemaal wanneer je hier overgevoelig voor bent. Dit stofje zit onder andere in rode wijn, schimmelkaas en oude kaas. Dat kaasplankje met dat glas rode wijn voor het slapen gaan is dus niet altijd een goed idee. Alcohol heeft sowieso geen goede invloed op de kwaliteit van je slaap. Vaak val je als een blok in slaap, maar is je nachtrust heel onrustig.

Mindere slaapkwaliteit door een slechte slaapomgeving

Slaap jij in het koude seizoen ook beter dan in de zomer? Van die lange warme zomeravonden zijn heerlijk wanneer je ‘s avonds lekker buiten kunt zitten. Voor het in slaap vallen is een warme slaapkamer allesbehalve prettig. De temperatuur van je slaapkamer heeft veel invloed op hoe je slaapt. De beste temperatuur om te slapen ligt tussen de 16 en 19 graden.

Tijdens een paar warme zomerdagen of een hittegolf kan de temperatuur flink oplopen. Je kussen voelt warm, je kunt je draai niet vinden en je dekbed is te heet. Kortom: wéér een onrustige nacht! Zorg ervoor dat je voordat je gaat slapen op zo’n warme dag je de ramen van je huis open hebt gezet, zodat het even flink door kan waaien. Of schaf een ventilator of airco aan, of gebruik deze tips om beter te slapen bij warm weer.

Onrustig slapen door stress

Een andere veelvoorkomende oorzaak voor onrustig slapen is stress. Sterker nog: veel mensen ervaren slapeloosheid door stress. We spreken van slapeloosheid wanneer je minstens twee nachten per week slecht slaapt. Dit kan slecht inslapen betekenen, maar ook woelen, piekeren of algeheel onrustig voelen. Mensen met veel stress hebben ook vaker last van tandenknarsen. Stress heeft dus invloed op heel veel aspecten in je dagelijks leven.

Uiteraard is het niet altijd mogelijk om stress compleet te vermijden, maar er zijn wel enkele stappen die je zelf kunt ondernemen. Ga bijvoorbeeld nooit met je smartphone, laptop of tablet naar bed. Blauw licht maakt onrustig. Pak echt even dat zen-momentje voordat je gaat slapen, zonder afleiding van een scherm. Lichamelijke slaapoefeningen of slaapmeditatie kunnen helpen om mentaal tot rust te komen.

Pak bovendien de oorzaken van stress aan. Schrijf voor het slapen gaan je actiepunten voor de volgende dag op, zodat je het min of meer van je af zet. Zorg overdag voor voldoende beweging en eet gezond - iets waardoor stress ook al minder zwaar aan kan voelen.

De inhoud van dit artikel is geverifieerd door:

Mark Schadenberg
Mark Schadenberg

Oud-militair, auteur en slaapexpert. Begeleidt mensen door middel van gedragstherapie en levensvragen om de onrust te verhelpen in het lichaam en leven. Auteur van het boek “Van slaapwandeling naar droomleven”.

Meer informatie? Kwaliteitscontroles van de artikelen op Slapen.info


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
( 51 stemmen, gemiddeld: 3,2 van 5)