Slaapapps: apps om beter te ontspannen en slapen

Slaapapps: apps om beter te ontspannen en slapen

Je smartphone is vandaag de dag veel meer dan alleen een apparaat waarmee je kunt bellen. Wist je dat je met behulp van zogeheten slaapapps op je smartphone zelfs je nachtrust kunt verbeteren en je nachtactiviteit kunt monitoren? Wanneer je niet goed in slaap komt of wanneer je onrustig slaapt, kan een slaapapp je helpen om te analyseren waardoor dat komt. Op basis daarvan kun je je eigen slaapkwaliteit verbeteren.

Beste slaapapps: voor wie zijn ze en hoe werken ze?

Slaapapps kunnen in twee soorten worden onderverdeeld: apps die je helpen om in slaap te vallen en apps waarbij je kunt registreren hoe je slaapt. Misschien slaap je heel onrustig, snurk je veel of word je regelmatig wakker. Met behulp van zo’n app kom je erachter wát er precies misgaat tijdens je nachtrust waardoor je slecht slaapt. Slaapapps zijn bedoeld voor iedereen die meer wil weten over zijn of haar slaapcyclus. Over het algemeen worden ze vaker gebruikt door mensen met slaapproblemen, mensen met stress, mensen die meer willen ontspannen en mensen die willen weten of ze snurken of praten in hun slaap.

Iedere app werkt verschillend. Heb je een slaapapp die bedoeld is om beter in slaap te vallen dan is dat meestal een app met meditatie-oefeningen of ademhalingsoefeningen. Ook zijn er apps die je activiteit overdag registreren en die gegevens koppelen aan hoe je slaapt. Beschik je juist over een app die je slaapcyclus zelf registreert? Meestal doen dergelijke apps dit door bewegingen in je slaap te registreren en te analyseren. Uit die bewegingen kunnen de apps herleiden in welke slaapfase je zit. Daarnaast zijn er apps die geluiden opnemen tijdens je slaapt. Zo weet je of je snurkt, praat of misschien zelfs tandenknarst.

Welke apps kunnen helpen om beter te slapen?

Slaap je over het algemeen slecht en zie je het wel zitten om eens een slaapapp uit te proberen? Goede keuze. Er is een aantal apps die je kunnen helpen bij het sneller en beter in slaap vallen:

  • Sleep Better: deze app is van de makers van het bekende Runtastic. Deze app analyseert je slaap én je dagelijkse activiteiten. Op basis van wat je overdag zoal doet, wordt de kwaliteit van slaap onderzocht. Je dagelijkse activiteiten hebben namelijk invloed op hoe goed je in slaap kunt vallen. Sleep Better is gratis te downloaden in de App Store en in de Play Store.
  • Harmony: pak je het liever directer aan? Begin dan met mediteren voor het slapengaan. Er zijn allerlei oefeningen die je kunt doen om beter in slaap te vallen. Via de app Harmony word je rustiger door diverse hypnose meditaties. Dit zijn meditaties waarbij je in slaap wordt gepraat door een rustgevende stem. Ook deze slaapapp is gratis te downloaden in de App Store en de Play Store voor Android.
  • Shleep: de app Shleep wordt ook wel gezien als je persoonlijke virtuele coach om beter te kunnen slapen. Voordat je de app aanzet, moet je een vragenlijst invullen over je slaapritme waarna je een gepersonaliseerd slaapprogramma krijgt. Op basis daarvan krijg je oefeningen en advies om beter te kunnen slapen en sneller in slaap te vallen. Je downloadt de app Shleep gratis in de App Store en de Play Store.
  • Headspace: deze inmiddels wereldbekende app wordt ook wel gezien als de crème de la crème onder de slaapapps. Headspace maakt mediteren heel laagdrempelig waardoor iedereen, ook jij, ermee kan beginnen. Er zijn speciale slaapmeditaties te volgen en je kunt diverse meditaties voor gedurende dag via Headspace luisteren. De app is gratis te downloaden voor iOs en via Android, maar werkt voor een uitgebreid programma met een abonnement.

Je kunt uiteraard ook zelf aan de slag gaan met meditaties en slaapyoga om beter in slaap te kunnen vallen.

Welke apps kunnen je nachtactiviteit monitoren?

Met andere slaapapps kun je juist onderzoeken hoe goed of slecht je slaapt, of je snurkt of dat je misschien veel beweegt in je slaap. Het voordeel van dit soort slaapapps is dat je op basis van de resultaten gemakkelijk het probleem ziet of hoort en daar wat aan kunt doen. De volgende apps zijn ideaal wanneer je je nachtelijke activiteiten in bed wilt monitoren:

  • Sleep Cycle: een van de bekendste slaapapps is zonder twijfel Sleep Cycle. Deze app analyseert je slaapritme en kiest voor jou de ideale tijd om wakker te worden uit. Hiervoor moet je je smartphone op je nachtkastje of op je matras hebben liggen. In deze app stel je een periode in waarin je wakker moet worden: Sleep Cycle zorgt ervoor dat je gewekt wordt op het moment dat je het lichtst slaapt. Sleep Cycle is gratis te downloaden voor iOS of Android. Na een proefversie kun je een premium versie nemen van € 29,99 per jaar.
  • Snurklab: ben je benieuwd of je snurkt? Of heb je al eens gehoord dat je dat doet? Met de app Snurklab kun je dit controleren en hoor je in welke mate dat is. De app gebruikt je microfoon om te registreren dat je snurkt en ook hoe hard je snurkt. Ook lees je in deze app diverse oplossingen voor snurken waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Snurklab is ook gratis te downloaden voor iOS en Android.
  • Sleep Time: ook Sleep Time is een handige tracker waarmee je je slaapkwaliteit kunt analyseren. Net als Sleep Cycle registreert de app de bewegingen in je slaap, zie je grafieken en samenvattingen van de kwaliteit van je slaap en kun je instellen dat je op het beste moment in je slaapcyclus wordt gewekt. Op die manier zou je minder vermoeid op kunnen staan. Sleep Time is ook gratis te downloaden voor iOs en voor Android.

Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
( 23 stemmen, gemiddeld: 3,6 van 5)