Mijn baby wil niet slapen: tips en tricks
Met een pasgeboren baby is één ding in het leven in ieder geval zeker: vroeg of laat krijg je te maken met een baby die niet wil slapen. Ook kan het voorkomen dat je baby slecht slaapt, moeilijk wakker te krijgen is of heel onrustig in bed ligt. Met de juiste tips en tricks én met de nodige kennis over de slaapcyclus van je baby kun je de nachtrust van je kindje op een eenvoudige manier verbeteren.

Welke slaapproblemen kan een baby hebben?

Iedere baby gaat door een periode waarin hij of zij slecht slaapt. Het is goed om te weten dat baby’s, net als volwassenen, alles wat zij meemaken verwerken in hun slaap. Bij een jong kindje dat van alles moet leren en waarbij alles nieuw is, kan dit nogal heftig zijn. Een van de dingen die een baby ook moet leren, is het opbouwen van een gezond slaapritme. Iedere nieuwe ontwikkeling in het leven van een baby heeft invloed op hoe goed hij of zij slaapt. Er is een aantal oorzaken te vinden waarom je baby slecht slaapt of niet goed in slaap kan vallen:

 • Slaapregressies: dit zijn momenten waarop je baby door grote ontwikkelingssprongen (terug) valt in een periode van slecht slapen. Een slaapregressie treedt op wanneer er een nieuwe grote ontwikkeling in het leven van je baby plaatsvindt. Probeer altijd flexibel te zijn op dit soort momenten en met behulp van een vast bedritueel je baby te laten slapen.
 • Afhankelijke slaapassociatie: heeft je baby moeite met in slaap vallen? Dit kan te maken hebben met afhankelijke slaapassociatie. Hierbij heeft je kindje jou of je partner nodig om in slaap te vallen. Denk aan het wiegen, voeden of zingen van een liedje voor het slapengaan. Je baby is zo gewend aan dat jij of je partner er is wanneer hij of zij in slaapt valt dat wanneer de baby even wakker wordt en je er niet bent hij of zij onrustig wordt.
 • Oververmoeidheid: wanneer je baby oververmoeid is, kan hij of zij heel onrustig slapen. Dit komt omdat het lichaam van de baby een stresshormoon aanmaakt wanneer de baby oververmoeid is. Door dat hormoon slaapt hij of zij onrustig en slecht.
 • Medische oorzaak: is je baby niet oververmoeid maar slaapt hij wel onrustig? Het kan zijn dat er in dat geval een medische oorzaak te vinden is. Misschien heeft je kindje een koemelkallergie of last van eczeem. Ook kan je kindje ziek zijn en bijvoorbeeld koorts hebben.
 • Verkeerde slaapomgeving: let goed op de omgeving waarin je kindje slaapt. Je baby kan slecht slapen wanneer de kamer te koud of juist te warm is. Ook kan veel lichtinval ervoor zorgen dat je baby niet in slaap kan komen.
 • Nare dromen: net als volwassenen hebben baby’s nachtmerries. Wanneer je kindje een nare droom heeft gehad, zal hij onrustig slapen en na het wakker worden niet snel in slaap kunnen vallen.
 • Niet moe genoeg: tot slot kan je baby slecht in slaap vallen wanneer hij of zij niet moe genoeg is. Ieder kindje heeft een eigen slaapritme. Wat het ritme van jouw baby is kom je op een gegeven moment in de opvoeding vanzelf achter.

 

Wie de uitdrukking 'Slapen als een baby' heeft bedacht, had waarschijnlijk zelf geen baby.

Leo. J. Burke

Tips om een baby te laten slapen

Hoewel onrustig of slecht slapen bij iedere baby gebeurt, is het toch wel fijn om een aantal tips en tricks te kunnen hanteren om je kindje alsnog lekker te laten slapen. Dat is niet alleen voor je baby prettig, maar ook voor jullie als ouders. Om slaapproblemen bij baby’s te voorkomen en om je kindje goed in slaap te laten vallen en te laten slapen, kun je onderstaande tips opvolgen:

 • Leg je baby in bed wanneer je merkt dat hij of zij moe is. Op die manier leert je baby om zelfstandig in slaap te vallen. Soms huilt je kindje nog even, maar dat geeft niets. Wanneer je baby moe genoeg is, zal hij alsnog snel in slaap vallen zonder hulp.
 • Huilen is niet erg, maar voorkom dat je baby overstuur raakt. Blijft je kindje huilen nadat je hem of haar in bed hebt gelegd? Troost je baby eventjes en probeer het opnieuw. Wacht in ieder geval niet tot je baby heel overstuur raakt - in dat geval valt hij of zij zeker niet in slaap. Zing een liedje, maak wiegende bewegingen of aai je baby over zijn hoofdje.
 • Zorg voor een rustig bedritueel dat je iedere avond uitvoert. Probeer hierbij dezelfde bedtijd aan te houden en doe alles in dezelfde volgorde; ook wanneer je kindje wakker wordt.
 • Zorg ook voor een rustige leefomgeving zonder al te veel prikkels. Des te minder spanning, geluiden en prikkels een kindje voor het slapen ervaart, des te sneller hij of zij in slaap kan vallen en door kan slapen.
 • Vermijd het gebruik van je smartphone of tablet in de buurt van je baby. Het 'blauwe licht' van het beeldscherm kan van invloed zijn op de slaapkwaliteit van je baby.
 • Zorg voor een rustige slaapkamer met de juiste temperatuur. De beste temperatuur voor een babykamer ligt tussen de 16 en 18 graden. In de eerste paar weken mag de temperatuur iets hoger liggen: rond de 20 graden.

Wat je moet weten over samen slapen met je baby

Om een goede band met je baby op te bouwen, is het belangrijk om vanaf de geboorte in de buurt van je kindje te zijn. Dit betekent ook dat je ervoor kunt kiezen om je baby in je buurt te hebben wanneer jullie slapen. Veel mensen kiezen ervoor om in één bed te slapen met hun kindje. Hoe fijn dat ook voelt; voor je baby is het beter om een eigen bedje te hebben. Je baby is heel fragiel, zeker in de eerste maanden. Om ongelukken te voorkomen is het daarom beter om een eigen bedje te maken voor je kindje.

Wat je bijvoorbeeld wel kunt doen, is een zogeheten aanschuifbed aanschaffen of laten maken. Op die manier slapen jullie samen én in eigen bedden. Bij zo’n aanschuifbed hoort een hekje dat je omhoog kunt trekken wanneer jullie gaan slapen. Op die manier voorkom je dat je baby alsnog in jouw bed rolt.

Is je kindje wat ouder (ouder dan zes maanden) en wil je toch eens samen slapen? Maak dan je bed babyveilig door bijvoorbeeld te slapen zonder een dekbed. Zorg er ook voor dat je baby niet uit bed kan vallen en dat je een stevig matras hebt. Een traagschuimmatras is bijvoorbeeld niet veilig voor zulke jonge kinderen. Veiligheid staat voorop in het leven van je baby.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:

( 4 stemmen, gemiddeld: 4,8 van 5)
Populaire artikelen
Niet kunnen slapen

Wat zijn meest voorkomende oorzaken van slecht kunnen slapen, of slapeloosheid? Met deze praktische tips zorg je ervoor dat je toch de slaap kunt vatten.

Bekijk artikel
Slaaphouding

Fit wakker worden na een goede nachtrust begint bij de juiste, passende slaaphouding. Hier lees je meer over de beste en populairste slaaphoudingen.

Bekijk artikel
Snel in slaap vallen

Hoe werkt in slaap vallen precies? Als je meer leert over hoe het slaapproces werkt, begrijp je direct wat je zelf kunt doen om sneller in slaap te vallen.

Bekijk artikel