Dromen en nachtmerries bij baby’s en kinderen

Dromen en nachtmerries bij baby’s en kinderen

Net als volwassenen dromen baby’s en kinderen en hebben kinderen wel eens last van nachtmerries. Misschien wordt je kindje in de nacht huilend wakker zonder dat je direct weet waar het door komt. De kans is groot dat je baby of peuter een nachtmerrie heeft gehad. Gelukkig kun je je kind helpen wanneer hij net wakker wordt uit een nare droom.

Dromen baby’s ook?

Baby’s kunnen meer dan je denkt: net als kinderen verwerken zij gebeurtenissen van overdag in hun slaap. Tel daarbij op dat baby’s ook nog eens de helft van de slaap in hun REM-slaap zitten en je weet eigenlijk al genoeg: baby’s kunnen dromen. Dit weten we puur door onderzoek en niet omdat een baby’tje dat ooit heeft verteld, want dat kan natuurlijk nog helemaal niet. Er is alleen wel een verschil te zien in hoe een baby een droom beleeft en hoe een kind of een volwassene een droom dat doet.

Psycholoog David Foulkes heeft bijvoorbeeld onderzocht dat baby’s geen levendige beelden in hun dromen zien. Dit komt omdat ze heel veel slapen (ook in REM-slaap) en ze overdag nog niet zoveel prikkels krijgen die ze om kunnen zetten in dromen. Baby’s kunnen zich bijvoorbeeld nog niet verplaatsen in anderen of in bepaalde situaties; iets wat oudere kinderen en volwassenen wel kunnen doen. De kans is groot dat baby’s dus niet hele verhalen dromen, maar wel beelden zien van dingen die ze kennen: gevoed worden, knuffelen en samen met mensen zijn.

Hoe vaak hebben kinderen nachtmerries?

Wanneer kinderen iets ouder worden, gaan ze meer ontdekken, meer ervaren en meer beleven. Logischerwijs gaan ze dan ook anders dromen: des te meer een kind overdag meemaakt, des te levendiger de dromen kunnen zijn. Dat betekent ook dat een kind nachtmerries kan krijgen. Dit begint ongeveer wanneer een baby een peuter wordt; vanaf twee of drie jaar. Ongeveer 70% van de jonge kinderen heeft wel eens een nare droom. Sommigen hebben dit wekelijks, terwijl het bij anderen een kwestie van eens per maand is.

Niemand weet de exacte achterliggende reden van nachtmerries. Veel onderzoeken hebben wel een verband gevonden tussen vervelende gebeurtenissen, angsten en stress overdag met enge dromen. Ook grote veranderingen in het leven van je kindje kunnen ervoor zorgen dat hij nachtmerries ervaart. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing of de geboorte van een broertje of zusje. Tijdens de droomslaap worden prikkels en ervaringen van overdag verwerkt. Heftige ervaringen kunnen ook voor heftigere dromen zorgen.

Tips voor kinderen om met nachtmerries om te gaan

Nachtmerries zijn gelukkig maar nare dromen. Je wordt er dus altijd gewoon weer wakker en dan zul je zien dat er niets aan de hand is. Toch kan het voor een kindje heel vervelend zijn om angstig wakker te worden. Misschien herken je het zelf ook wel: wanneer je een nachtmerrie hebt gehad, lijkt zoiets engs soms terwijl je al wakker bent heel realistisch. Er is een aantal tips dat je op kunt volgen om samen met je kind nachtmerries tegen te gaan:

  • Word je wakker omdat je kindje heel hard huilt? Ga naar je kind toe en blijf kalm. Zeg dat je er bent en dat het maar een droom is en dus niet het echte leven is. Het is heel belangrijk om zelf de rust zelve te zijn, zodat je dit kunt overbrengen op je angstige kleine.
  • Sta je middenin de nacht naast het bed van je kind omdat hij een nachtmerrie heeft gehad? Vertel je kind dan wat er precies gebeurd is. Praat samen over de nare droom en benadruk heel goed dat alles dat er in de droom plaatsvond niet in het echte leven gebeurt.
  • Neem de angst van je kind altijd serieus en geef zijn emoties altijd de ruimte. Je kind moet immers leren hoe hij om moet gaan met dit soort nare dromen en verdriet. Je mag je kindje hierbij er altijd aan helpen herinneren dat dromen ook écht eng kunnen zijn en dat je daar zelf ook wel eens last van hebt.
  • Help je kind om vervolgens weer in slaap te vallen. Zorg voor een beetje afleiding en praat over iets leuks wat jullie bijvoorbeeld die dag hebben gedaan. Laat de verlichting zoveel mogelijk uit om op die manier te voorkomen dat je kind te wakker wordt.

Wist je dat je ook een beetje ‘magie’ kunt gebruiken voor het slapengaan? Koop bijvoorbeeld een dromenvanger of een ander hulpmiddel waarmee je kind zijn nare dromen gaat vangen. Maak er voordat hij gaat slapen een heel ritueel van waarbij jullie de dromenvanger activeren.

Is je kindje juist bang voor monsters in de nacht? Koop dan een spray waar je met een beetje fantasie een anti-monsterspray van maakt. Spray voordat je kindje gaat slapen een beetje op het kussen en onder het bed, zodat hij in ieder geval met een gerust hart kan gaan slapen.

De inhoud van dit artikel is geverifieerd door:

Stephanie Molenaar
Stephanie Molenaar

Slaapdeskundige en auteur van tien boeken, waaronder de bestseller 'Baby in een droomritme'.

Meer informatie? Kwaliteitscontroles van de artikelen op Slapen.info


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
( 56 stemmen, gemiddeld: 3,7 van 5)