Brandend maagzuur tijdens het slapen

Brandend maagzuur tijdens het slapen

Val je net bijna lekker in slaap en voel je ineens een scheut brandend maagzuur in je lichaam. Brandend maagzuur is een veelvoorkomende klacht in Nederland. Bijna iedereen heeft er wel eens last van. Misschien heb je zwaar gegeten of heb je alcohol genuttigd. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen van brandend maagzuur. Heb je er regelmatig last van tijdens je slaap? Dat is goed mogelijk: een groot deel van de mensen merkt vooral ‘s nachts de klachten bij maagzuur. Hieronder lees je meer over brandend maagzuur tijdens het slapen, wat de symptomen zijn en wat je kunt doen om het te stoppen.

Hoe herken je maagzuur tijdens je slaap?

Maagzuur is een zure oprisping die vanuit je maag naar boven komt. Dit gebeurt wanneer het sluitspiertje tussen de maag en je slokdarm open staat, waardoor zure maaginhoud niet naar beneden maar terug omhoog gaat. Dat geeft hele vervelende klachten. Je herkent maagzuur tijdens je slaap aan de volgende symptomen:

  • Zure oprispingen waarbij je het zuur proeft dat naar boven komt.
  • Branderig gevoel vlak boven de maag waar je echt last van kan hebben. Dit gevoel wordt vaak als pijnlijk ervaren.
  • Wakker worden van het gevoel van ‘opboeren’.
  • Last hebben van een geïrriteerde keel en mondholte. Ook kun je last krijgen van hoestklachten; dit is met name het geval wanneer je regelmatig maagzuur in je keel krijgt.
  • Het gevoel dat je een brok in je keel hebt.

Per persoon verschillen de symptomen van maagzuur. Wanneer je er tijdens je slaap last van hebt dan is de kans groot dat je er wakker van wordt. Meestal is dit zo wanneer er sprake is van een branderig en pijnlijk gevoel. Dat vervelende gevoel houdt menig persoon regelmatig wakker.

Oorzaken van brandend maagzuur in de nacht

Last hebben van maagzuur kan verschillende oorzaken hebben. Een van die oorzaken is de refluxziekte of Gastroesophageal reflux disease (GERD). Bij refluxziekte heb je chronisch last van maagzuur, zowel overdag als tijdens je slaap. In Nederland heeft ongeveer 10% dagelijks last van reflux en 20% wekelijks. Dat zijn best hoge getallen: ongeveer 1,6 miljoen die dagelijks te maken krijgt met brandend maagzuur en 3,2 miljoen mensen die er wekelijks last van hebben.

Andere oorzaken van maagzuur zijn onder meer:

  • Overgewicht: bij mensen met overgewicht komt zuurbranden aanzienlijk vaker voor. Dit komt omdat de druk op de buik groter is bij mensen met overgewicht. Het zuur kan dan eenvoudiger terug stromen naar de slokdarm.
  • Zwangerschap: wanneer de baby in je buik groeit, is er meer druk op de maag. In dat geval kan het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag niet meer goed sluiten.
  • Bepaalde voedingsmiddelen: de kans op maagzuur is groter wanneer je bepaalde voedingsmiddelen tot je neemt. Denk aan chocolade, fruit, pepermunt maar ook aan vers sap en alcohol.
  • Roken: ook door roken kun je last krijgen van maagzuur. Dat komt omdat nicotine hetzelfde effect heeft als chocolade en alcohol.
  • Ouderdom: naarmate je ouder wordt kan het sluitspiertje minder goed functioneren.

Wat kun je doen om maagzuur te voorkomen of te verhelpen?

Het is dus een feit dat brandend maagzuur voor veel mensen slapeloze nachten bezorgt. Dit heeft effect op je dagelijkse leven. Misschien word je iedere ochtend moe wakker of ben je vooraf al bang dat je niet kunt slapen. Op die manier heeft maagzuur of reflux een grote invloed op je nachtrust. Let daarom eens op hoe je leeft en verander waar mogelijk wat patronen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende tips om maagzuur te verhelpen:

  • Stoppen met roken helpt om maagzuur tegen te gaan.
  • Let op wat je eet. Probeer om zware en vette maaltijden te vermijden, helemaal voor het slapen gaan. Je kunt beter meerdere lichte maaltijden verdelen over de dag.
  • Probeer voldoende te bewegen en breng je lichaamsgewicht op het juiste gewicht om overgewicht tegen te gaan.
  • Zorg ervoor dat je geen strakke kleding draagt, helemaal niet rond je buik. Kleding die knelt, kan de druk op de maag vergroten.
  • Wanneer je vooral ‘s nachts last hebt van maagzuur is het aan te raden om je hoofdeinde iets hoger te zetten dan je voeten (als dat kan). Op die manier krijgt het zuur geen kans op omhoog te stromen. Let op: ga niet voor een extra kussen, want dan lig je waarschijnlijk in een hele onnatuurlijke houding. Je kunt beter je bed hoger zetten.
  • Slapen op je linkerzij kan helpen om maagzuur tegen te gaan.

Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
( 588 stemmen, gemiddeld: 3,1 van 5)