Slaapproblemen

Vind je het moeilijk om in slaap te komen? Of word je juist iedere ochtend moe wakker? Een groot deel van de Nederlanders kampt met slaapproblemen. Dit kan van alles zijn: van last hebben van snurken tot aan niet kunnen slapen of niet in slaap kunnen vallen. Het is ontzettend vervelend wanneer je slecht slaapt. Een goede nachtrust is namelijk van groot belang wanneer je overdag normaal tot goed wilt functioneren. Wist je dat één nacht slecht slapen al van invloed kan zijn op hoe je je voelt en hoe je functioneert?

Na een beroerde nachtrust kun je je bijvoorbeeld minder goed concentreren op je werk en in het verkeer. Naast het feit dat dat extreem vervelend en onhandig is, kan het dus ook nog eens gevaarlijk zijn wanneer je niet met optimale concentratie in de auto stapt. Daarom kan het zeker geen kwaad om wat meer te lezen over diverse slaapproblemen en wat de oorzaken van die problemen zijn. In de artikelen op deze pagina lees je er alles over - en vind je meer informatie over wat je tegen bepaalde slaapproblemen kunt doen. Met die tips kun je langzaam maar zeker weer opbouwen naar een goede nachtrust.

 

Beste slaaphouding bij frozen shoulder
Frozen shoulder

Bekijk artikel
Wat is een jetlag (en hoe kom je er vanaf)?
Jetlag

Het vervelendste onderdeel van een lange reis is ongetwijfeld de jetlag. In dit artikel lees je meer over wat een jetlag eigenlijk is, en hoe je er vanaf komt.

Bekijk artikel
Brandend maagzuur tijdens het slapen
Maagzuur (reflux)

Heb je last van brandend maagzuur bij het slapengaan, of word je er zelfs wakker van? Deze tips kunnen helpen om nachtelijk maagzuur te voorkomen.

Bekijk artikel
Moe wakker worden: hier komt het door en dit kun je eraan doen
Moe wakker worden

Ken je dat? Dat je wakker wordt en je je totaal niet uitgeslapen voelt? Met deze praktische tips zorg je ervoor dat je 's ochtends weer fris en fruitig opstaat.

Bekijk artikel
Wat zijn nachtmerries en hoe kom je er vanaf?
Nachtmerries

Gemiddeld heeft 1 op de 12 personen maandelijks één of meerdere nare dromen. Wat is een nachtmerrie, en waar worden nachtmerries door veroorzaakt?

Bekijk artikel
Ik kan niet slapen! Maar waarom eigenlijk niet?
Niet kunnen slapen

Wat zijn meest voorkomende oorzaken van slecht kunnen slapen, of slapeloosheid? Met deze praktische tips zorg je ervoor dat je toch de slaap kunt vatten.

Bekijk artikel
Onrustig slapen: oorzaken waarom je onrustig slaapt
Onrustig slapen

Onrustig slapen kan meerdere oorzaken hebben. Wist je bijvoorbeeld dat een stofje, dat in kaas en wijn voorkomt, voor onrustige nachten kan zorgen?

Bekijk artikel
Praten in je slaap
Praten in je slaap

Iedereen praat wel eens in zijn of haar slaap, maar bij sommigen gebeurt dit regelmatig. Hoe komt dat en wat kun je er tegen doen? Je leest het in dit artikel.

Bekijk artikel
Te weinig slaap: wat te doen bij slaaptekort?
Slaaptekort

Slaaptekort lijkt onschuldig, maar te weinig slaap kan verregaande gevolgen hebben. Wat is chronisch slaaptekort, hoe herken je het en wat kun je er tegen doen?

Bekijk artikel
Slapen met onregelmatige werktijden of ploegendienst
Slapen met ploegendienst

Werk je op onregelmatige tijden of in ploegendienst? Grote kans dat dit tot slaaptekort leidt. Hier lees je meer over slapen met wisselende werktijden of in ploegendiensten.

Bekijk artikel
Te warm om te slapen? Zo slaap je bij warm weer
Slapen met warm weer

Slaap je slecht tijdens warme zomernachten? Warm weer betekent vaak een slechte nachtrust. Hier lees je handige tips waardoor je alsnog lekker slaapt.

Bekijk artikel
Slecht slapen in de overgang
Slecht slapen in de overgang

Tijdens de menopauze krijgen veel vrouwen last van lichamelijke en mentale klachten. Slapeloosheid is er daar één van. In dit artikel lees je er meer over.

Bekijk artikel
Snurken: wat is het precies en hoe kun je het voorkomen?
Snurken

Maar liefst vier miljoen Nederlanders snurken. Wat is snurken precies en wat kun je er tegen doen om snurken te verminderen of beter nog: om snurken te voorkomen?

Bekijk artikel
Vaak (of te vroeg) wakker worden
Te vroeg wakker

Word jij regelmatig te vroeg wakker in de ochtend, of kun je ‘s nachts niet goed doorslapen? Met deze tips zorg je ervoor dat je snel weer verder slaapt.

Bekijk artikel
Vaak moe of vermoeid? Dit is waarom
Vermoeidheid

Ben je vaak moe of voel je je regelmatig uitgeput? Dan bestaat de kans dat je oververmoeid bent, wat voor vervelende vermoeidheidsklachten kan zorgen.

Bekijk artikel
Slaapproblemen door zomer- of wintertijd?
Zomertijd en wintertijd

Heb je moeite met je slaapritme hervinden wanneer de zomertijd of de wintertijd is ingegaan? Met deze tips voorkom je slaapproblemen na het verzetten van de klok.

Bekijk artikel