Val je na een avondje stappen of borrelen met je vrienden en vriendinnen ook als een blok in slaap? Alcohol zorgt ervoor dat je binnen no time weggedommeld bent, maar dat je uiteindelijk minder goed uitrust dan je misschien denkt. Het drinken van alcohol voordat je naar bed gaat, heeft namelijk invloed op de kwaliteit, de diepte en zelfs de lengte van je slaap. Dit merk je al na één avondje alcohol drinken. Waardoor komt dit en wat kun je eraan doen?
Slaapmutsje? Sneller, maar wel slechter slapen
Er is een reden waarom veel mensen een zogeheten slaapmutsje drinken voor het slapengaan. Een slaapmutsje is een alcoholische versnapering, zoals een borrel of een wijntje. Hiervan val je over het algemeen sneller in slaap. Mensen die moeite hebben met in slaap vallen, zweren vaak bij een borreltje voor het slapengaan. Het eerste deel van de nacht slaap je als een roos door alcohol. Het tweede deel is echter ook belangrijk voor een volledige nachtrust en laat je in dat deel van de nacht door alcohol net iets minder goed slapen. Hierbij maakt het niet uit of je één of twee glazen hebt gehad, of dat je een hele avond hebt gedronken.
Hoe dit komt? Heel simpel: het drinken van alcohol zorgt ervoor dat het begin van je REM-slaap vertraagd wordt en kwalitatief gezien minder wordt. Deze slaapfase is erg belangrijk voor de volledige rust, maar wordt door alcohol dus onderdrukt en als het ware een beetje overgeslagen.
Daarentegen heb je na alcoholgebruik meestal veel meer droomslaap in de tweede helft van de nacht. Droomslaap is meer gefragmenteerd dan de andere slaapfasen, waardoor de kwaliteit van je nachtrust minder goed is. Het drinken van alcohol zorgt er ook voor dat je vaker wakker wordt na de droomslaap.
Niet alleen vanwege de kwaliteit van je slaap is het nuttigen van alcohol voor je naar bed gaat geen goed idee. Je lichaam went in de meeste gevallen namelijk aan zo'n slaapmutsje. Dit heeft als gevolg dat je na verloop van tijd steeds meer alcohol nodig hebt om het gewenste effect (sneller in slaap vallen) te bereiken.
Goed slapen zonder alcohol: dit kun je doen
Wanneer je hebt gedronken en vervolgens naar bed gaat, is de kans groot dat je je de volgende dag niet heel energiek voelt. Hierbij maakt het niet uit hoe lang je uit hebt geslapen of hoe lang je in bed bent blijven liggen. Een vergelijking: iemand met hetzelfde aantal uren slaap maar zonder het drinken van alcohol zal veel meer uitgerust zijn dan iemand die wél alcohol gedronken heeft. Kortom: wil je goed kunnen slapen dan is het aan te raden om alcohol te vermijden. Natuurlijk kan af en toe een drankje met vrienden of familie geen kwaad, maar vermijd dagelijks drinken. Dit kan je namelijk een chronisch slaaptekort opleveren.
Slaap je zonder alcohol ook niet heel goed? Misschien helpen onderstaande eenvoudige tips om alsnog te genieten van een heerlijke nachtrust:
- Probeer voor het slapen geen inspannende activiteiten te doen.
- Vermijd zware maaltijden voordat je naar bed gaat.
- Leg je mobiele telefoon, tablet of laptop ruim op tijd voor je naar bed gaat weg. De helderheid van het scherm is van invloed op hoe wakker je bent.
- Doe aan slaapmeditatie: leer jezelf enkele technieken om sneller in slaap te vallen.
- Neem een lauwwarme douche voordat je naar bed gaat. Van warm (niet heet!) water word je lekker slaperig.
- Vermijd spannende films of series voor het slapengaan.