Powernap: de ideale manier om slaap in te halen?
Je kent het vast wel: de bekende dip. Menig Nederlander heeft er dagelijks last van. Meestal komt de dip na de lunch, of rond een uurtje of drie. Hoe heerlijk zou het zijn om op zo’n moment even een kleine dut te doen? Uit onderzoek blijkt dat een zogeheten powernap diverse voordelen met zich mee brengt. Maar hoe haal je het beste uit zo'n hip middagdutje?

Slaap inhalen met een powernap

Heb je een avond doorgewerkt of juist doorgehaald? Dan is de kans groot dat je de volgende dag niets waard bent. Je merkt al gauw dat minder slaap invloed heeft op hoe je je voelt en hoe je functioneert. Hoewel het per persoon verschilt hoeveel slaap je nodig hebt, moet je wel zorgen dat je aan dat aantal uren per nacht komt. Heb je toch een keer een nachtje minder lang geslapen? Dan kan een powernap overdag helpen om je weer fris en fruitig te voelen. Op die manier houd je een slaapachterstand tegen en dat is belangrijk. Het kan namelijk heel lang duren voordat je zo’n achterstand hebt ingehaald.

Een powernap dus om het aantal uren slaap weer in balans te krijgen. Het is niet voor niets zo dat de Spanjaarden al tientallen jaren in de middag een siësta houden. Een siësta is een middagdutje na de lunch wanneer de zon op z’n hoogste punt staat. Dat is dus best te vergelijken met een powernap op de dag. Volgens een slaaponderzoek van NASA is de powernap zelfs het enige échte middel dat op een gezonde manier helpt tegen klein slaaptekort, mits je het op de juiste manier doet. Zij zeggen dat wanneer je een slaapachterstand van een uur hebt je het beste een powernap van 90 minuten kunt doen. 90 minuten is precies één slaapcyclus waarna je als herboren wakker wordt.

Korte powernap: hoe lang duurt een powernap?

Natuurlijk kan het zo zijn dat je helemaal geen tijd hebt om overdag 90 minuten slaap in te halen. In dat geval kun je het beste kiezen voor een powernap van 20 minuten; dat is het meest effectief voor je lichaam en geest. In die 20 minuten blijf je namelijk nog in een lichte slaap waardoor je eenvoudiger wakker kunt worden. Wanneer je langer gaat slapen, zul je merken dat je in de REM-slaap terecht komt en dat je juist niet opgewekt en fris wakker wordt. Zelfs een klein moment van rust van 5 minuten zou al moeten helpen om je iets minder moe te voelen.

De beste tijd voor een powernap is tussen 13:00 en 15:00 uur

Daarom kiezen de meeste mensen ook niet voor een powernap van 90 minuten, maar juist voor een korte versie. Die 90 minuten is dan ook vooral aan te raden als je veel uren slaap hebt om in te halen. Je moet namelijk voorkomen dat je veel te lang slaapt overdag; je wilt immers niet die avond slecht in slaap kunnen vallen. De beste timing om voor een powernap te gaan is tussen 13:00 en 15:00 uur. Inderdaad: na de lunch, zoals een siësta!

Voordelen en nadelen van powernaps

Er zijn volop voordelen van een dutje doen te vinden. De onderstaande voordelen van powernappen zijn allemaal wetenschappelijk bewezen, dus waar wacht je nog op?

  • Een powernap of een dutje doen in de middag geeft je lichaam meer rust dan in de ochtend 20 minuten langer slapen.
  • Je bent alerter en productiever na een kleine powernap in de middag.
  • Je voelt je wakker en minder moe. Ook ervaar je minder stress na een powernap omdat je je meer uitgerust voelt.
  • Powernaps zijn goed voor je lichaam. Wist je dat er minder hart- en vaatziekten zijn in landen waar men aan siësta’s doen?
  • Even powernappen stimuleert je creativiteit en je geheugen.
  • Powernaps beschermen je tegen een moe gevoel de rest van de dag.
  • Door goed te slapen en door af en toe een powernap te nemen kun je beter sporten en bewegen. Je houdt dergelijke activiteiten langer vol.

Hoewel er niet veel nadelen te vinden zijn, is het toch goed om bewust te zijn van de enkele nadelen van een powernap:

  • Er is een kans dat je vergeet om je wekker te zetten en je midden in je slaapcyclus wakker wordt. In dat geval word je versuft wakker en dat heeft effect op de rest van je dag.
  • Een powernap van 90 minuten mag dan volgens NASA gezond zijn; het neemt veel tijd in beslag van je dag.
  • Heb je chronisch slaaptekort? In dat geval kun je powernappen wat je wilt, maar je kunt niet zoveel slaap inhalen met een powernap. Het kan dan zelfs schadelijk zijn, doordat je in de avond meer moeite hebt met in slaap vallen.

Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:

( 1 stem, gemiddeld: 5,0 van 5)
Populaire artikelen
Niet kunnen slapen

Wat zijn meest voorkomende oorzaken van slecht kunnen slapen, of slapeloosheid? Met deze praktische tips zorg je ervoor dat je toch de slaap kunt vatten.

Bekijk artikel
Slaaphouding

Fit wakker worden na een goede nachtrust begint bij de juiste, passende slaaphouding. Hier lees je meer over de beste en populairste slaaphoudingen.

Bekijk artikel
Snel in slaap vallen

Hoe werkt in slaap vallen precies? Als je meer leert over hoe het slaapproces werkt, begrijp je direct wat je zelf kunt doen om sneller in slaap te vallen.

Bekijk artikel