Powernap: de ideale manier om slaap in te halen?

Powernap: de ideale manier om slaap in te halen?

Je kent het vast wel: de bekende dip. Menig Nederlander heeft er dagelijks last van. Meestal komt de dip na de lunch, of rond een uurtje of drie. Hoe heerlijk zou het zijn om op zo’n moment even een kleine dut te doen? Uit onderzoek blijkt dat een zogeheten powernap diverse voordelen met zich mee brengt. Maar hoe haal je het beste uit zo'n hippe middagdut?

Slaap inhalen met een powernap

Heb je een avond doorgewerkt of juist doorgehaald? Dan is de kans groot dat je de volgende dag niets waard bent. Je merkt al gauw dat minder slaap invloed heeft op hoe je je voelt en hoe je functioneert. Hoewel het per persoon verschilt hoeveel slaap je nodig hebt, moet je wel zorgen dat je aan dat aantal uren per nacht komt. Heb je toch een keer een nachtje minder lang geslapen? Dan kan een powernap overdag helpen om je weer fris en fruitig te voelen.

Het is niet voor niets zo dat de Spanjaarden al decennialang in de middag een siësta houden. Een siësta is een middagdutje na de lunch wanneer de zon op z’n hoogste punt staat. Dat is dus best te vergelijken met een powernap op de dag. Waar de Spanjaarden de luiken - zowel letterlijk als figuurlijk - vaak meerdere uren sluiten, is dat bij een powernap niet het geval. Een middagdutje is niet hetzelfde als een powernap!

Korte powernap: hoe lang duurt een powernap?

Zelfs een klein moment van rust van 5 minuten zou al moeten helpen om je iets minder moe te voelen, maar een powernap van ongeveer 20 minuten is het meest effectief voor je lichaam en geest. In die 20 minuten blijf je namelijk nog in een lichte slaap, waardoor je eenvoudiger wakker kunt worden. Wanneer je langer gaat slapen, zul je merken dat je in de diepe slaap of in de REM-slaap terecht komt en dat je juist niet opgewekt en fris wakker wordt.

De beste tijd voor een powernap is tussen 13:00 en 15:00 uur
 

Zet een wekker of timer op 15 tot 25 minuten, om te voorkomen dat je per ongeluk te lang slaapt en je powernap een averechts effect heeft. Blijf ook niet liggen nadat je wekker is gegaan, maar ga direct aan de slag. De beste timing om voor een powernap te gaan is tussen 13:00 en 15:00 uur. Inderdaad: na de lunch, zoals een siësta!

Wat is het verschil tussen een powernap en een middagdutje?

Tijdens een 20 minuten durende powernap geraak je dus niet verder dan je lichte slaap, die vooral voor mentaal herstel zorgt.

Tijdens een lange middagdut doorloop je in ongeveer 90 minuten een volledige slaapcyclus. Dit wordt ook wel een fullcycle nap genoemd. Doordat alle slaapfasen worden doorlopen, zorgt een fullcycle nap niet alleen voor mentaal herstel, maar ook voor lichamelijk herstel.

Een langere middagslaapsessie is dan ook vooral aan te raden als je vermoeid bent, of lichamelijk wil herstellen. Je moet namelijk voorkomen dat je veel te lang slaapt overdag; je wilt immers niet die avond slecht in slaap kunnen vallen.

Voordelen en nadelen van powernaps

Er zijn volop voordelen van een dutje doen te vinden. De onderstaande voordelen van powernappen zijn allemaal wetenschappelijk bewezen, dus waar wacht je nog op?

  • Een powernap of een dutje doen in de middag geeft je lichaam meer rust dan in de ochtend 20 minuten langer slapen.
  • Je bent alerter en productiever na een kleine powernap in de middag.
  • Je voelt je wakker en minder moe. Ook ervaar je minder stress na een powernap omdat je je meer uitgerust voelt.
  • Powernaps zijn goed voor je lichaam. Wist je dat er minder hart- en vaatziekten zijn in landen waar men aan siësta’s doen?
  • Even powernappen stimuleert je creativiteit en je geheugen.
  • Powernaps beschermen je tegen een moe gevoel de rest van de dag.
  • Door goed te slapen en door af en toe een powernap te nemen kun je beter sporten en bewegen. Je houdt dergelijke activiteiten langer vol.

Hoewel er niet veel nadelen te vinden zijn, is het toch goed om bewust te zijn van de enkele nadelen van een powernap:

  • Er is een kans dat je vergeet om je wekker te zetten en je midden in je slaapcyclus wakker wordt. In dat geval word je versuft wakker en dat heeft effect op de rest van je dag.
  • Heb je chronisch slaaptekort? In dat geval kun je powernappen wat je wilt, maar je kunt niet zoveel slaap inhalen met een powernap. Het kan dan zelfs schadelijk zijn, doordat je in de avond meer moeite hebt met in slaap vallen.

De inhoud van dit artikel is geverifieerd door:

Aline Kruit
Aline Kruit

Arts en coach, gespecialiseerd in de behandeling van slaapproblemen met Acceptance and Commitment Therapy. Werkzaam bij Kruit | Knops coaching & advies en verbonden aan Lijv.

Meer informatie? Kwaliteitscontroles van de artikelen op Slapen.info


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
( 17 stemmen, gemiddeld: 3,7 van 5)