Slaapschema baby: welk slaapritme heeft je baby nodig?
Baby’s slapen veel. Heel veel. De meeste volwassenen zouden er van alles voor over hebben om op één dag zoveel te mogen en te kunnen slapen als een baby. Natuurlijk verschilt het per baby hoeveel slaap zo’n kindje nodig heeft. Naarmate je baby langer bij jullie is, merk je vanzelf wat wel of wat niet kan. Er is wel een slaapschema waarin je af kunt lezen hoeveel een gemiddelde baby slaapt. Let op: uitzonderingen zijn er dus altijd. Mocht jouw kindje meer of minder slapen dan is dat zeker mogelijk.

Slaapschema van baby’s tussen de 0 en 12 maanden

Een pasgeboren kind slaapt het meest van iedereen. Zo’n jonge baby slaapt maar liefst 16 tot 18 uur op een dag! Deze slaap is wel onderverdeeld in meerdere etappes. Een pasgeborene slaapt namelijk maar maximaal 3 uur achter elkaar. In het overzicht hieronder lees je meer over het slaapritme van baby’s van verschillende leeftijden.

Eerste 6 weken
16 tot 20 uur per dag in etappes van 3 uur.

6 weken tot 3 maanden
16 tot 18 uur per dag met steeds langere nachten.

4 tot 6 maanden
14 tot 15 uur per dag: je kindje heeft een dag- en nachtritme ontwikkeld.

7 tot 9 maanden
14 uur per dag: ‘s nachts slaapt je kind 6 tot 9 uur aan één stuk met daarnaast twee middagslaapjes van 1,5 tot 2 uur.

10 tot 12 maanden
14 uur per dag: ‘s nachts slaapt je kind tot 10 tot 11,5 uur aan één stuk met daarnaast twee middagslaapjes van 1 tot 2 uur.

Slaapschema van peuters tussen de 1 en 3 jaar

Peuters slapen nog steeds veel, maar hebben net iets minder slaap nodig dan baby’s tussen de 0 en 12 maanden. Ook hierbij geldt weer: iedere peuter slaapt anders. Onderstaande gegevens zijn een gemiddelde van hoe lang een peuter per 24 uur slaapt.

Het kan dus maar zo zijn dat jouw kindje meer of juist minder slaapt. Bij peuters wordt er ook gekeken naar het middagdutje. Kinderen vanaf 7 maanden tot 1 jaar slapen namelijk niet meer in etappes, maar in één nacht en één of twee middagslaapjes.

Peuter van 1 jaar
Middagslaapje: 2x 1,5 tot 2 uur
Slaap per nacht: 10 tot 11,5 uur

Peuter van 2 jaar
Middagslaapje: 1x 1,5
Slaap per nacht: 10 tot 11,5 uur

Peuter van 3 jaar
Middagslaapje: 1x 1 uur
Slaap per nacht: 10 tot 11,5 uur

Middagdutje bij peuters: wanneer wel en wanneer niet?

Zoals je in het bovenstaande overzicht ziet, hebben peuters tot en met 3 jaar vaak nog behoefte aan een middagdutje. De meeste peuters hebben tussen hun 3e en 4e geen middagslaapje meer nodig, maar ook dit verschilt per kind.

Sommige peuters hebben bijvoorbeeld met anderhalf jaar al geen zin meer in een middagdut, terwijl anderen het nog nodig hebben om op hun 4e een uurtje te slapen in de middag. Hoe het ook gaat bij jouw peuter: het is in ieder geval wel handig om je peuter een middagslaapje af te leren voor hij naar school gaat.

Op school kan je kindje immers niet tussen de middag een uur naar bed. Je wilt ook niet dat je peuter oververmoeid raakt. Merk je toch dat je kind na een dagje school enorm moe is? In dat geval helpt het wellicht om je kindje in de avond eerder naar bed te brengen. Hoewel bedtijden per kind veranderen, is er wel een richtlijn met bedtijden om je baby, peuter of kleuter voldoende slaap te geven.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:

( 4 stemmen, gemiddeld: 3,5 van 5)
Populaire artikelen
Niet kunnen slapen

Wat zijn meest voorkomende oorzaken van slecht kunnen slapen, of slapeloosheid? Met deze praktische tips zorg je ervoor dat je toch de slaap kunt vatten.

Bekijk artikel
Slaaphouding

Fit wakker worden na een goede nachtrust begint bij de juiste, passende slaaphouding. Hier lees je meer over de beste en populairste slaaphoudingen.

Bekijk artikel
Snel in slaap vallen

Hoe werkt in slaap vallen precies? Als je meer leert over hoe het slaapproces werkt, begrijp je direct wat je zelf kunt doen om sneller in slaap te vallen.

Bekijk artikel