Baby’s slapen veel. Heel veel. De meeste volwassenen zouden er van alles voor over hebben om op één dag zoveel te mogen en te kunnen slapen als een baby. Natuurlijk verschilt het per baby én per leeftijdsgroep hoeveel slaap zo’n kindje nodig heeft. Naarmate je baby langer bij jullie is, merk je vanzelf wat wel of wat niet kan. Er is wel een slaapschema waarin je af kunt lezen hoeveel een gemiddelde baby slaapt. Let op: uitzonderingen zijn er dus altijd. Mocht jouw kindje meer of minder slapen dan is dat zeker mogelijk. Dit kan ook nog eens per dag en per seizoen verschillen. Kijk naar je kindje: als de slaapjes niet te kort zijn, je kleintje blij wakker wordt en ook zoet in slaap valt, is het goed!
Slaapschema van baby’s tussen de 0 en 12 maanden
Een pasgeboren kind slaapt het meest van iedereen. Zo’n jonge baby slaapt maar liefst 16 tot 20 uur op een dag! Deze slaap is wel onderverdeeld in meerdere etappes. Een pasgeborene slaapt namelijk maar maximaal 3 uur achter elkaar. In het overzicht hieronder lees je meer over het slaapritme van baby’s van verschillende leeftijden.
Eerste 6 weken
16 tot 20 uur per dag in etappes van 3 uur. Je baby slaapt af en aan.
6 weken tot 3 maanden
ongeveer 16 uur per dag, verdeeld over 4-8 slaapjes (afhankelijk van de lengte) en met steeds langere nachten.
3 tot 6 maanden
14 tot 16 uur per dag: je kindje begint een 24-uursritme te ontwikkelen.
6 tot 8 maanden
14 uur per dag: ‘s nachts slaapt je kind 11 uur (meestal nog niet aan één stuk) met daarnaast twee of drie middagslaapjes. De lengte hiervan kan variëren, maar moet minimaal 45 minuten zijn.
8 tot 12 maanden
14 á 15 uur per dag: ‘s nachts slaapt je kind zo'n 11 uur aan één stuk, met daarnaast twee middagslaapjes.
Slaapschema van peuters tussen de 1 en 3 jaar
Peuters slapen nog steeds veel, maar hebben net iets minder slaap nodig dan baby’s tussen de 0 en 12 maanden. Ook hierbij geldt weer: iedere peuter slaapt anders. Onderstaande gegevens zijn een gemiddelde van hoe lang een peuter per 24 uur slaapt.
Het kan dus maar zo zijn dat jouw kindje meer of juist minder slaapt. Bij peuters wordt er ook gekeken naar het middagdutje. Vanaf 1 jaar doet een kind nog steeds 2 slaapjes; een ochtendslaapje na 2 uren wakkertijd, daarna een middagslaap op 3 uren wakkertijd en tenslotte bedtijd vier uren na het wakker worden uit de middagslaap. Vanaf 16 tot 18 maanden zie je dat de slaap beweegt naar 1 slaapje.
Peuter van 1 jaar
Middagslaapje: 2x 1,5 tot 2 uur
Slaap per nacht: 11 uur
Peuter van 2 jaar
Middagslaapje: 1x 1,5 tot 2 uur
Slaap per nacht: 11 uur
Peuter van 3 jaar
Middagslaapje: 1x 1 uur (of niets mee)
Slaap per nacht: 11 tot 13 uur
Middagdutje bij peuters: wanneer wel en wanneer niet?
Zoals je in het bovenstaande overzicht ziet, hebben peuters tot en met 3 jaar vaak nog behoefte aan een middagdutje. De meeste peuters hebben tussen hun 3e en 4e geen middagslaapje meer nodig, maar ook dit verschilt per kind.
Sommige peuters hebben bijvoorbeeld met anderhalf jaar al geen zin meer in een middagdut (wat niet wil zeggen dat zij het niet nodig hebben!), terwijl anderen ook op hun 4e nog graag een uurtje gaan slapen in de middag. Hoe het ook gaat bij jouw peuter: het is in ieder geval wel handig om je peuter een middagslaapje af te leren voor hij naar school gaat.
Op school kan je kindje immers niet tussen de middag een uur naar bed. Je wilt ook niet dat je peuter oververmoeid raakt. Merk je toch dat je kind na een dagje school enorm moe is? In dat geval helpt het wellicht om je kindje in de avond eerder naar bed te brengen.
Hoewel bedtijden per kind veranderen, is er wel een richtlijn met bedtijden om je baby, peuter of kleuter voldoende slaap te geven. Daar kies je echter pas voor zodra er geen dagslaap meer is, tot die tijd gebruik je wakkertijden.