Frozen shoulder betekent letterlijk 'bevroren schouder' en is het gevolg van een ontsteking aan het schoudergewricht. Dit veroorzaakt een verkleving of verdikking van het gewrichtskapsel, waardoor de schouder minder goed kan bewegen. De klachten gaan gepaard met pijn en ernstige stijfheid van de schouder, die ’s nachts heviger kan voelen dan overdag. Een goede slaaphouding is daarom zeer belangrijk, om toch een goede nachtrust te kunnen krijgen.
Beste houding om te slapen met een frozen shoulder
Slapen op de rug, waarbij de gekwetste arm met een kussen wordt ondersteund, geeft het meeste verlichting van pijnklachten aan de schouder. Zorg hierbij wel voor een kussen dat voldoende nekondersteuning biedt, om te voorkomen dat de schouderklachten overgaan in nekklachten.
Zijslapers kunnen uiteraard het beste op de pijnvrije zijde gaan liggen. Plaats één of twee goed gevuld kussens vóór je torso, en laat de pijnlijke arm hier op rusten. Een body roll of lichaamskussen kan hier ook geschikt voor zijn, mits deze voldoende vulling heeft zodat je pijnlijke schouder niet afhangt. Een extra kussen achter je rug kan er bovendien voor zorgen dat je stabiel blijft liggen, en niet op de andere zij rolt.
Wie bij voorkeur op de pijnlijke zijde ligt (of met frozen shoulder kampt in beide schouders), kan het bovenlichaam én het hoofd op een kussen laten rusten, waarbij er tussen beide kussens ruimte overblijft. In deze vrije ‘tunnel’ kan de pijnlijke arm worden geplaatst, zodat deze wel kan rusten, maar niet wordt belast. Het licht achterover kantelen van het bovenlichaam kan hierbij voor extra stabiliteit zorgen.
Slaaphoudingen om te vermijden met een frozen shoulder
Het lichaam pontificaal op de pijnlijke schouder laten rusten is uiteraard niet ideaal, maar door de pijn zul je hier ook niet snel voor kiezen.
Met schouderklachten is het verder eveneens niet aan te raden om op je buik in slaap te vallen. Ook slapen op de rug, terwijl de armen omhoog (bijvoorbeeld onder je hoofd) worden geplaatst, kan de pijnklachten verergeren.