Te warm om te slapen? Zo slaap je bij warm weer

Te warm om te slapen? Zo slaap je bij warm weer

Hoe lekker de zomer voor de meeste mensen ook is; de plaknachten die er na een paar warme dagen automatisch bijkomen zijn we liever kwijt dan rijk. Zomerse dagen zijn heerlijk voor vakantie, uren zwemmen en avond na avond op het terras zitten. Om vervolgens onder de dekens te kruipen in een hele warme slaapkamer is voor niemand een aanrader. Gelukkig zijn er wat tips die je op kunt volgen om alsnog lekker te slapen tijdens warme dagen of een hittegolf.

Minder goed slapen in de zomer

Een groot deel van de Nederlanders ervaart slapen tijdens een hittegolf of tijdens warme dagen en nachten als iets vervelends. Wist je dat maar liefst 75% bij zomerse temperaturen last heeft van slaapproblemen? Dat is niet heel gek: voor een optimale nachtrust is de juiste temperatuur van je slaapomgeving van groot belang. Wanneer de temperatuur van je slaapkamer hoger ligt dan aangeraden (tussen de 16 en 21 graden) zul je zien dat je minder goed slaapt. Je kunt niet in slaap komen of je wordt om de haverklap wakker met zweet in je nek.

Deze slechte zomernachten hebben veel invloed op hoe je je overdag voelt. Wanneer je vakantie hebt en vooral niets anders doet dan zonnen en zwemmen dan is dat niet zo’n probleem. Moet je echter net als de meeste andere Nederlanders gewoon aan het werk of naar een belangrijke afspraak dan kan slecht slapen je opbreken. Je bent sneller geprikkeld en chagrijnig, kunt moeilijk uit bed komen en hebt geen energie om überhaupt de dag door te komen.

Je slaapkamer koel houden? Zo doe je dat.

Voordat je alles uit de kast gaat trekken om toch te kunnen slapen bij tropische temperaturen, is het verstandig om de hitte zoveel mogelijk buiten je kamer te houden. Elke graad die je buiten kunt houden, is 1°C verkoeling tijdens de nacht.

  • Goede zonwering is essentieel, vooral op het moment dat de zon vol op je woning op kamer schijnt. Houd alles zo veel mogelijk gesloten; rolluiken, sunscreens, lamellen of gordijnen dicht dus. Dat geldt ook voor ramen en deuren, op het moment dat het buiten warmer is dan binnen, of als de zon pontificaal op je deur of raam schijnt.
  • Heb je geen zonwering aan de buitenzijde van je woning? Dek je ramen dan tijdelijk af met reflecterende bescherming, zoals radiatorfolie. Probeer er wel een beetje op te letten dat niemand last heeft van de zon die in jouw ramen terugkaatst.
  • Het aanschaffen van een vaste airco is niet voor iedereen (of iedere woning) mogelijk, maar wel verreweg het meest effectief. Airco's zijn bovendien steeds zuiniger en beter betaalbaar. Steeds meer Nederlanders schaffen dan ook een airconditioning aan, om de warmer wordende zomers te kunnen doorstaan.

Hoe kun je beter ontspannen en slapen als het warm is?

Het is op een warme zomeravond vooral belangrijk om jezelf niet te overhitten. Zorg ervoor dat je lekker rustig aan doet zonder te veel lichamelijke inspanning te leveren. Neem voordat je gaat slapen een lauwwarme douche en ga rustig liggen. De volgende tips helpen je altijd om nog wat extra af te koelen:

  • Schaf een ventilator of mobiele airco aan en laat deze draaien gericht op je slaapkamer. Let wel op dat je het apparaat niet direct op je hoofd richt, want dat slaapt over het algemeen niet zo lekker. Ook kan een continue tocht 's ochtends voor stijve spieren zorgen.
  • Kun je niet slapen door het geluid van de ventilator? Koop dan een ventilator met een timer. Deze stopt na een bepaald aantal minuten of uren, wanneer jij al lekker aan het slapen bent.
  • Doe 's nachts de ramen open, ook wanneer het buiten nog steeds warm is. De ventilator kan op die manier nieuwe zuurstof naar binnen blazen.
  • Zorg voor een katoenen dekbed of een katoenen pyjama. Katoen is een natuurlijk product dat heel ademend is. Het zorgt ervoor dat je zweet op de juiste manier wordt afgevoerd. Slaap daarom niet naakt, maar beter in een katoenen pyjama.
  • Hang je voeten lekker buiten de dekens: koude voeten zorgen voor een kouder lichaam.
  • Vermijd prikkels voor het slapen gaan. Leg bijvoorbeeld je telefoon op tijd weg en doe slaapmeditaties vlak voor je gaat slapen. Op die manier zul je sneller in slaap vallen.
  • Erg belangrijk: probeer niet aan de hitte te denken. Hoe vaker "het is zó heet..." door je gedachten blijft spoken, hoe warmer je het krijgt. Denk in plaats daarvan aan een schaatstocht in de bittere kou, een wandeling door besneeuwde bergen of aan het openen van een diepvries in de supermarkt. In gedachten heb je het direct een paar graden koeler.

Welke producten kunnen helpen bij het slapen als het warm is?

Inmiddels vind je heel wat producten op de markt die je kunnen helpen bij het slapen wanneer het warm is. In eerste instantie is het natuurlijk sowieso al aan te raden om je eet- en drinkgewoonte tijdens hete dagen aan te passen. Meestal eet je sowieso iets minder en drink je juist meer. Vermijd in ieder geval om voor het slapen grote, vette maaltijden te eten en drink vlak voordat je naar bed gaat ook niet te veel. Anders moet je er ‘s nachts uit om te plassen. De volgende producten kunnen helpen bij het slapen als het warm is:

  • Gebruik after sun vlak voordat je naar bed gaat: after sun heeft een verkoelende werking op de huid en zal ervoor zorgen dat je fris in je bed gaat liggen.
  • Kies het liefst voor een after sun of crème met aloë vera. Aloë vera heeft ook een heerlijk verkoelend effect. Extra tip: bewaar de after sun in de koelkast zodat de crème lekker fris aanvoelt.
  • Wat betreft eten: eet pittig in de avond. Dat klinkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. Door pittig eten ga je veel zweten waarna je lichaam koeler aanvoelt. Doe dit dus wel op tijd en niet vlak voordat je naar bed gaat. Heb je vaak last van maagzuur? Kies dan juist niet voor pittig eten.
  • Drink warme thee voordat je naar bed gaat. Wanneer je kiest voor een warme drank dan doet je lichaam er vervolgens alles aan om een beetje af te koelen.
  • Zet een flesje water naast je bed om te drinken en eventueel plekken zoals je gezicht en nek te verkoelen.
  • Een koude douche voor het slapen gaan? Dat is juist geen goed idee! Op het moment dat je onder de douche staat is het inderdaad heerlijk koel, maar door het grote temperatuurverschil lijkt het nóg warmer op het moment dat je er onderuit komt. Bovendien werkt een koude douche juist verkwikkend, terwijl een warme douche een ontspannend effect heeft.
  • Je kunt bij de drogist enkele natuurlijke middeltjes krijgen om tijdens warme nachten beter te slapen. Denk aan kruiden en natuurlijke slaapmiddelen, geen zware medicijnen.
  • Vermijd alcohol. Dat verwijdt de bloedvaten, wat voor een warm gevoel zorgt. Vooral bij sterke drank merk je dit duidelijk, waardoor een 'slaapmutsje' op een warme avond geen goed idee is.

Andere tips om lekker te kunnen slapen tijdens warme nachten

Wanneer bovenstaande tips niet helpen, kun je het nog net even anders aanpakken. Heb je de mogelijkheid om lekker buiten te gaan slapen? Probeer dan eens of dat helpt. Zorg er wel voor dat je anti-muggenspray of een klamboe hebt om muggen te weren. Wat je ook kunt proberen is om overdag je hoeslakens en kussensloop in de vriezer te leggen. Leg ze in een plastic zak en laat ze een paar minuten afkoelen voordat je naar bed gaat. Daarmee kun je in ieder geval in slaap komen.

Wordt je nog steeds gek van de hitte? Verhuis dan je bed naar de woonkamer of een andere ruimte waar het koeler is dan op je slaapkamer. Warmte trekt altijd omhoog, dus de kans is groot dat het beneden iets frisser is dan boven. Tot slot is het aan te raden om in ieder geval je nek, voeten en polsen koel te houden. Dit kun je doen door een koelelement in een handdoek te wikkelen en op die plekken te leggen.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
( 31 stemmen, gemiddeld: 3,2 van 5)