Hoe lekker de zomer voor de meeste mensen ook is; de plaknachten die er na een paar warme dagen automatisch bijkomen zijn we liever kwijt dan rijk. Zomerse dagen zijn heerlijk voor vakantie, uren zwemmen en avond na avond op het terras zitten. Om vervolgens onder de dekens te kruipen in een hele warme slaapkamer is voor niemand een aanrader. Gelukkig zijn er wat tips die je op kunt volgen om alsnog lekker te slapen tijdens warme dagen of een hittegolf.
Inhoud:
Een groot deel van de Nederlanders ervaart slapen tijdens een hittegolf of tijdens warme dagen en nachten als iets vervelends. Wist je dat maar liefst 75% bij zomerse temperaturen last heeft van slaapproblemen? Dat is niet heel gek: voor een optimale nachtrust is de juiste temperatuur van je slaapomgeving van groot belang. Wanneer de temperatuur van je slaapkamer hoger ligt dan aangeraden (tussen de 16 en 21 graden) zul je zien dat je minder goed slaapt. Je kunt niet in slaap komen of je wordt om de haverklap wakker met zweet in je nek.
Deze slechte zomernachten hebben veel invloed op hoe je je overdag voelt. Wanneer je vakantie hebt en vooral niets anders doet dan zonnen en zwemmen dan is dat niet zo’n probleem. Moet je echter net als de meeste andere Nederlanders gewoon aan het werk of naar een belangrijke afspraak dan kan slecht slapen je opbreken. Je bent sneller geprikkeld en chagrijnig, kunt moeilijk uit bed komen en hebt geen energie om überhaupt de dag door te komen.
Voordat je alles uit de kast gaat trekken om toch te kunnen slapen bij tropische temperaturen, is het verstandig om de hitte zoveel mogelijk buiten je kamer te houden. Elke graad die je buiten kunt houden, is 1°C verkoeling tijdens de nacht.
Het is op een warme zomeravond vooral belangrijk om jezelf niet te overhitten. Zorg ervoor dat je lekker rustig aan doet zonder te veel lichamelijke inspanning te leveren. Neem voordat je gaat slapen een lauwwarme douche en ga rustig liggen. De volgende tips helpen je altijd om nog wat extra af te koelen:
Inmiddels vind je heel wat producten op de markt die je kunnen helpen bij het slapen wanneer het warm is. In eerste instantie is het natuurlijk sowieso al aan te raden om je eet- en drinkgewoonte tijdens hete dagen aan te passen. Meestal eet je sowieso iets minder en drink je juist meer. Vermijd in ieder geval om voor het slapen grote, vette maaltijden te eten en drink vlak voordat je naar bed gaat ook niet te veel. Anders moet je er ‘s nachts uit om te plassen. De volgende producten kunnen helpen bij het slapen als het warm is:
Wanneer bovenstaande tips niet helpen, kun je het nog net even anders aanpakken. Heb je de mogelijkheid om lekker buiten te gaan slapen? Probeer dan eens of dat helpt. Zorg er wel voor dat je anti-muggenspray of een klamboe hebt om muggen te weren. Wat je ook kunt proberen is om overdag je hoeslakens en kussensloop in de vriezer te leggen. Leg ze in een plastic zak en laat ze een paar minuten afkoelen voordat je naar bed gaat. Daarmee kun je in ieder geval in slaap komen.
Wordt je nog steeds gek van de hitte? Verhuis dan je bed naar de woonkamer of een andere ruimte waar het koeler is dan op je slaapkamer. Warmte trekt altijd omhoog, dus de kans is groot dat het beneden iets frisser is dan boven. Tot slot is het aan te raden om in ieder geval je nek, voeten en polsen koel te houden. Dit kun je doen door een koelelement in een handdoek te wikkelen en op die plekken te leggen.
Wat zijn meest voorkomende oorzaken van slecht kunnen slapen, of slapeloosheid? Met deze praktische tips zorg je ervoor dat je toch de slaap kunt vatten.
Bekijk artikelFit wakker worden na een goede nachtrust begint bij de juiste, passende slaaphouding. Hier lees je meer over de beste en populairste slaaphoudingen.
Bekijk artikelHoe werkt in slaap vallen precies? Als je meer leert over hoe het slaapproces werkt, begrijp je direct wat je zelf kunt doen om sneller in slaap te vallen.
Bekijk artikel