Wat is de REM-slaap (of remslaap)?

Wat is de REM-slaap (of remslaap)?

Een goede nachtrust bestaat uit verschillende slaapfasen. Daarmee zorg je voor de ultieme ontspanning voor je lichaam en hersenen. Toch zijn je hersenen wellicht actiever dan je altijd dacht. Soms heb je immers het gevoel dat je de hele nacht gedroomd hebt! Dat is niet helemaal waar: je droomt alleen in de REM-slaap. Maar wat is de REM-slaap precies en hoe lang duurt deze slaapfase iedere nacht?

Volop dromen in je REM-slaap: de betekenis van REM-slaap

REM-slaap is de afkorting van Rapid Eye Movement, oftewel een snelle oogbeweging. Dat is niet voor niets zo: in deze slaapfase schieten je ogen namelijk heen en weer en worden ze geprikkeld door je hersenen. Dromen doe je alleen in deze fase. De REM-slaap wordt daarom ook wel de droomslaap genoemd waarin je ‘tijdelijk verlamd’ bent. Tijdens een droom kun je niet bewust bewegen of uit bed stappen.

Wat opvallend is, is dat je hersenen in de REM-slaap ontzettend actief zijn. Ze zijn misschien wel net zo actief als wanneer je wakker bent. Dat heb je helemaal niet door als je slaapt. Omdat je lichaam wel compleet in rust is, maar je brein wel op volle toeren draait noemen we dit gedeelte van de slaapfasen ook wel de paradoxale slaap. Word je wel eens wakker met het gevoel dat je niet gedroomd hebt? Dat kan zeker, maar je droomt altijd wanneer je in de REM-slaap bent. Soms herinner je de dromen gewoon niet.

Wanneer vindt de REM-slaap plaats en hoe lang duurt deze fase?

Iedere nacht ga je door verschillende slaapfasen. Eerst heb je de inslaapfase, waarna je na enkele minuten in een lichte slaap valt. Fase drie is de overgangsfase naar een diepe slaap; deze duurt ook slechts enkele minuten. De vierde fase, je diepe slaap, duurt wat langer en zorgt ervoor dat je echt diep gaat slapen. Na een kwartier kom je in de REM-slaap terecht, dé slaapfase waarin je volop droomt. De REM-slaap duurt gemiddeld 20 minuten, maar er is een verschil te zien in het begin en het einde van de nacht.

Een complete slaapfase maak je namelijk niet één keer mee per nacht, maar meerdere keren. Gemiddeld heeft een mens vijf slaapfasen per nacht. Dat betekent dus ook dat je vijf keer een REM-slaap meemaakt. Deze fase is aan het begin van de nacht maar kort: vaak een minuut of vijf. Naarmate de nacht vordert, wordt de REM-slaap echter langer. Aan het einde van de nacht kun je zomaar 45 minuten in de REM-slaap zitten. Veel mensen ervaren dat ze heftige dromen hebben voordat ze wakker worden. Dat is niet zo vreemd dus wanneer je weet dat je droomslaap dat het langst is.

Waarom dromen we?

Tot slot is het interessant om te kijken naar de redenen waarom we dromen. Want waar dient een REM-slaap eigenlijk voor? Soms lijken dromen zó echt; dat moet ergens vandaan komen. Er is een aantal mogelijke redenen aan te wijzen voor de droomslaap:

  • In je slaap verwerk je de prikkels en emoties die je overdag meemaakt. Vaak droom je over gebeurtenissen van die dag. Voor je mentale gesteldheid is het belangrijk dat je voldoende REM-slaap krijgt zodat je alle prikkels goed kunt verwerken.
  • Nachtmerries zorgen ervoor dat je leert omgaan met dreigende situaties. In een droom handel je vaak (of juist niet) veel sneller dan in het echte leven.
  • Tijdens je REM-slaap krijgt je geheugen een boost. Herinneringen die er niet zo toedoen, worden door je droomslaap vernietigd. Op die manier blijft je langetermijngeheugen beter in stand.

De inhoud van dit artikel is geverifieerd door:

Mark Schadenberg
Mark Schadenberg

Oud-militair, auteur en slaapexpert. Begeleidt mensen door middel van gedragstherapie en levensvragen om de onrust te verhelpen in het lichaam en leven. Auteur van het boek “Van slaapwandeling naar droomleven”.

Meer informatie? Kwaliteitscontroles van de artikelen op Slapen.info


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
( 35 stemmen, gemiddeld: 3,3 van 5)