Moe wakker worden: hier komt het door en dit kun je eraan doen

Moe wakker worden: hier komt het door en dit kun je eraan doen

Ken je dat? Dat je wakker wordt en je je totaal niet uitgeslapen voelt? Sommige mensen kunnen een volle nacht slapen en alsnog moe wakker worden. Hier heb je de rest van de dag last van: moe wakker worden wordt namelijk gezien als een serieus slaapprobleem. Slaapproblemen hebben een groot effect op je dagelijkse energie.

Heb je te weinig energie dan functioneer je simpelweg niet. Je kunt je minder goed concentreren, je hebt last van dipjes overdag en je kunt een risico vormen in het verkeer of op de werkvloer. Daarom is het belangrijk om een probleem zoals dit bij de kern aan te pakken. Waardoor je moe wakker kunt worden en hoe je dit op kunt lossen, lees je in dit artikel.

Wat is de oorzaak van moe wakker worden?

Iedereen wordt wel eens moe wakker. Soms met een slaperig gevoel, alsof je niet genoeg geslapen hebt, maar je kunt je ook futloos en vermoeid voelen. Wanneer dit slechts af en toe gebeurt, hoef je je geen zorgen te maken. Word je echter vaker moe wakker, dan is het tijd om te kijken waar die vermoeidheid vandaan komt. Iedere dag moe wakker worden is namelijk verre van normaal.

Een van de oorzaken van slaperig wakker worden is het hebben van slaaptekort. Slaap je chronisch te weinig dan is het niet heel gek dat je regelmatig wakker wordt met het gevoel dat je zo weer naar bed kunt. Hoeveel slaap de mens nodig heeft, verschilt per persoon maar gemiddeld ligt dit tussen de 7 en 9 uur.

Ook een slechte slaaphouding, of slapen op een verkeerd kussen of matras kan voor een brak gevoel in de ochtend zorgen.

Verder kan een vermoeid gevoel in de ochtend worden veroorzaakt doordat je eigenlijk geen zin hebt om aan je dag te beginnen. Doe je de dingen die je belangrijk en fijn vindt, of zit je in een lastige werk- of privé situatie? Dat is van grote invloed op je gemoedstoestand, en daarmee ook op je energieniveau.

Moe wakker worden door vitaminetekort

Je kunt ook door een vitamine- of mineralentekort moe wakker worden. Je lichaam heeft bepaalde vitaminen nodig om goed uit te kunnen rusten. Onder andere een tekort aan zink, magnesium, calcium en vitamine C kan ervoor zorgen dat je niet fit wakker wordt. Wanneer je vitaminepeil helemaal op orde is, blijft er nog een oorzaak over waardoor je moe ontwaakt.

In dat geval heb je misschien een slaap-waakstoornis, of een ander slaapprobleem met medische oorzaak. Voorbeelden hiervan zijn onder andere:

Externe factoren kunnen ook van invloed zijn op je slaap en hoe je je de volgende ochtend voelt. Misschien heb je een partner die snurkt of maken de buren regelmatig lawaai. Ook kan je slaapomgeving niet ‘goed genoeg’ zijn voor een kwalitatieve nachtrust.

Wat merk je wanneer je moe wakker wordt?

Zodra de wekker gaat, merk je vaak al direct dat je niet goed bent uitgerust. Je hebt weinig energie en kunt maar moeilijk uit bed komen. Dat zijn niet de enige klachten die je ervaart bij dit slaapprobleem. Je kunt ook last hebben van:

  • Wallen onder je ogen en een grauw gezicht
  • Je moet veel gapen en hebt de neiging om je vaker dan normaal uit te rekken
  • Je voelt je lusteloos en zonder energie
  • Je gaat het liefst direct weer terug naar bed
  • Je bent gemakkelijk geprikkeld en chagrijnig
  • Je emoties lijken een rollercoaster en gaan alle kanten op
  • Je kunt je niet concentreren en hebt geen motivatie om aan de slag te gaan.

Natuurlijk zijn er nog veel meer klachten waar je last van kunt hebben bij moe wakker worden. Misschien heb je last van duizeligheid, ervaar je hoofdpijn door een slechte nachtrust of word je wakker met droge, zere ogen.

Wat kun je doen tegen moe wakker worden?

Als eerste kun je proberen om het vermoeide gevoel aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Stap onder de douche als je uit bed komt en eindig met een goede straal koud water
  • Ga 's morgens naar buiten, daglicht heeft veel invloed op de biologische klok en werkt stemmingsverbeterend

Probeer ook de oorzaak van het moe wakker worden aan te pakken. Wanneer je het idee hebt dat je te weinig slaapt per nacht en daarom moe wakker wordt, is het aan te raden om eerder naar bed te gaan. Ieder lichaam heeft een ander aantal uren slaap nodig. Misschien heb jij meer nachtrust nodig dan je denkt. Het is in ieder geval het proberen waard.

Ga ook eens na wat voor een type je bent: ben je een echt ochtendmens of eerder een avondmens? Deze verschillende types hebben vaak een verschillende nachtrust: ochtendmensen gaan bijvoorbeeld vaak eerder naar bed dan nachtmensen en kunnen daardoor gemakkelijker uit bed komen.

Bij een slaapprobleem zoals snurken of slaapapneu is het ook verstandig om professionele hulp te zoeken, wanneer dit invloed heeft op hoe je je ‘s ochtends (en dus overdag) voelt. Dit geldt ook wanneer je niet goed kunt slapen omdat je partner last heeft van een slaapprobleem dat jouw kwaliteit van slapen beïnvloedt.

Tot slot is het goed om te kijken naar de omgeving waarin je slaapt: is er voldoende frisse lucht aanwezig? Wat is de temperatuur van de ruimte? Verander dit waar nodig om te genieten van een ultieme nachtrust.

De inhoud van dit artikel is geverifieerd door:

Aline Kruit
Aline Kruit

Arts en coach, gespecialiseerd in de behandeling van slaapproblemen met Acceptance and Commitment Therapy. Werkzaam bij Kruit | Knops coaching & advies en verbonden aan Lijv.

Meer informatie? Kwaliteitscontroles van de artikelen op Slapen.info


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
( 117 stemmen, gemiddeld: 2,7 van 5)