Ontspannen wakker worden kan alleen als je de slaapfasen meerdere keren per nacht doorlopen hebt. Een van de belangrijke slaapfasen is de diepe slaap. Dit is de fase voordat je gaat dromen in de REM-slaap. De diepe slaap is net als de REM-slaap van groot belang voor hoe je je overdag voelt en hoe je functioneert. Ook heeft het invloed op je ontwikkeling en groei. Wat de diepe slaap precies is en waarom deze slaapfase nog meer belangrijk is, lees je in dit artikel.
Diepe slaap: waarom is deze slaap zo belangrijk?
Kijken we naar hoe onze slaap is ‘ingericht’ dan zien we dat er verschillende slaapfasen zijn. Nadat je langzaam in slaap komt, volgt de fase met lichte slaap. Vervolgens is het tijd voor de diepe slaap, een fase waarin we toch wel 15 tot 20% per nacht zijn. De diepe slaap is het moment voor je lichaam en je hersenen om te ontspannen. Mensen die in deze slaapfase zijn, zijn vaak moeilijk wakker te krijgen. Dat kun je ook maar beter laten, want de diepe slaap is erg belangrijk voor zowel je lichaam als hersenen.
Hierbij is het wel afhankelijk van je leeftijd in hoeverre de diepe slaap van belang is. Zit je nog vol in de groei dan is deze slaap enorm nodig. Tijdens de diepe slaap ontwikkel je namelijk je groeihormoon; voor kinderen en jongeren is dat onmisbaar. Slaap je als kind iedere nacht slecht dan is dat terug te zien in je groei en ontwikkeling. Voor volwassenen is diepe slaap overigens ook relevant. Deze slaapfase is nodig om je lichaam te laten herstellen en om mentaal even goed tot rust te komen. Slaap je regelmatig niet goed dan merk je dit zonder twijfel aan je lichaam en aan hoe je je voelt.
Kenmerken van de diepe slaap
De diepe slaap wordt ook wel het moment van groei en genezing genoemd. Ook krijgt deze fase de namen deltaslaap of trage golfslaap. Dat komt omdat de diepe slaap aan het brein wordt voorgesteld als meerdere golven die als het ware een deltapatroon vormen. Door die breingolven ga je langzamer ademen. Er is een aantal kenmerken dat opvallend is aan de diepe slaap:
- Mensen in diepe slaap zijn moeilijk wakker te krijgen.
- Je bloeddruk zakt in deze slaapfase.
- Je hebt een trage ademhaling.
- Je spieren voelen ontspannen.
- Je hartslag is regelmatig en langzaam.
- Je lichaam herstelt zich en er komen groeihormonen vrij.
Je zult merken dat je naarmate je ouder wordt misschien iets minder fris voelt wanneer je ‘s ochtends wakker wordt. Dat komt onder andere omdat je diepe slaapfasen minder lang duren dan toen je jong was. Baby’s, kinderen en jongeren hebben meer diepe slaap nodig dan volwassenen, omdat zij nog in de groei zijn. Toch zullen veel volwassenen regelmatig wensen dat ze nog net zo lekker konden slapen als toen ze jong waren.