Hypersomnia (extreme slaperigheid)

Hypersomnia (extreme slaperigheid)

Ieder mens kent momenten van vermoeidheid en valt wel eens in slaap op een rustig moment. Mensen die lijden aan de ziekte hypersomnie hebben echter elke dag last van slaperigheid en vallen meerdere keren gedurende de dag in slaap. Deze momenten van slaap zijn lastig tegen te houden, waardoor het dagelijks leven van deze mensen ernstig verstoord wordt.

Wat is hypersomnie?

Hypersomnie (of voluit ideopatische hypersomnie) is een aandoening waarbij mensen zich overdag heel erg slaperig voelen. Zelfs na een goede nachtrust kan deze slaperigheid optreden. Ongeveer 5% tot 15% van de Nederlanders heeft last van hypersomnie. Hypersomnie kan een gevolg zijn van een slaapstoornis, in zo’n geval wordt het secundaire hypersomnie genoemd.

Dit is echter niet altijd het geval, hypersomnie kan namelijk ook een primaire aandoening zijn. Voor mensen die last hebben van de aandoening hypersomnie is het moeilijk om overdag normaal te kunnen functioneren. Dit komt omdat de aandoening de concentratie en het energieniveau negatief kan beïnvloeden.

Mogelijke oorzaken van hypersomnie zijn een depressie, hersenvliesontsteking, ziekte van Pfeiffer, fibromyalgie of Multiple Sclerose. Hypersomnie lijkt in het ziektebeeld vrij veel op narcolepsie. Wanneer je echter niet de symptomen van narcolepsie vertoont, zoals kataplexie, slaapverlammingen en spierverslapping, dan is er sprake van hypersomnie. Patiënten die lijden aan hypersomnie hebben ook geen last van de abrupte slaapaanvallen die narcolepsiepatiënten meestal wel vertonen.

Wat zijn de symptomen van hypersomnie?

Wanneer je lijdt aan de aandoening hypersomnie dan heb je last van een aantal symptomen. Het belangrijkste symptoom is slaperigheid die constant aanwezig is. De hele dag lang heb je het gevoel dat je zou kunnen slapen. Het doen van dutjes heeft geen positief gevolg op het gevoel van slaperigheid. Wanneer mensen met hypersomnie ontwaken uit een lange slaap, dan hebben ze moeite om goed wakker te worden.

Hypersomnie kent nog andere symptomen zoals:

  • Weinig energie
  • Prikkelbaarheid
  • Een ongerust en rusteloos gevoel
  • Weinig of geen eetlust
  • Niet goed kunnen nadenken of praten
  • Slecht kortetermijngeheugen
  • Een rusteloos gevoel

Diagnose en behandeling van hypersomnie

Om de diagnose hypersomnie te kunnen stellen zal een arts vragen stellen over de klachten en eventuele symptomen. Daarnaast kan er een slaaponderzoek worden gedaan. Dit slaaponderzoek kan inhouden dat je een slaapdagboek moet bijhouden. Hierin noteer je de tijden dat je slaapt en ontwaakt gedurende een nacht. Zodoende krijgt de arts een beeld van je slaappatroon. Daarnaast kan er een slaaponderzoek gedaan worden in een ziekenhuis of een gespecialiseerd slaapcentrum. Daarbij overnacht je in een slaapcentrum. Tijdens zo’n nacht worden verschillende metingen gedaan van je hersenactiviteit, hartslag, zuurstofniveau, ademhaling en oogbewegingen.

De behandeling van hypersomnie is gericht op het verlichten van de symptomen waardoor de patiënt overdag beter kan functioneren. Behandeling voor de aandoening wordt gedaan met medicijnen, deze medicijnen genezen hypersomnie echter niet. De meeste medicijnen die voor narcolepsie bedoeld zijn werken ook voor hypersomnie patiënten. Dit zijn medicijnen die stimulerend werken, zodoende voel je meer alertheid en heb je minder last van slaperigheid.

Wat kun je zelf doen aan hypersomnie?

Het aanpakken van de onderliggende oorzaak is belangrijk voor de behandeling van hypersomnie. Daarbij kun je denken aan een slaapstoornis of depressie. Het veranderen van je leefstijl kan ook belangrijk zijn. Om de symptomen te verbeteren is het verstandig om sommige activiteiten te vermijden, of om je aan een vast slaappatroon te houden.

Mensen die last hebben van hypersomnie kunnen beter geen alcohol drinken en drugs gebruiken. Het volgen van een gezond dieet met veel voedingsstoffen kan het energieniveau op peil houden. Dit vermindert het gevoel van slaperigheid en vermoeidheid.

Links en bronnen

Nederlandse vereniging voor Slaap–Waak Onderzoek
Slaap: een gebruikershandleiding (pdf)

De inhoud van dit artikel is geverifieerd door:

Dr. Ingrid Verbeek
Dr. Ingrid Verbeek

Somnoloog-slaaptherapeut op het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe en eerste auteur van ‘Slapeloosheid - Beter slapen? Doe het zelf!’ en ‘Behandeling van slapeloosheid’ (verschenen in de reeks protocollen voor de GGZ).

Meer informatie? Kwaliteitscontroles van de artikelen op Slapen.info


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
( 13 stemmen, gemiddeld: 2,7 van 5)