Hoeveel slaap heeft een kind nodig?
De meeste mensen slapen gemiddeld 7 tot 9 uur per nacht. Hoe zit dat eigenlijk met kinderen? Hoeveel uur slaap heeft een baby bijvoorbeeld nodig en hoe lang slaapt een tiener gemiddeld per nacht? De meningen zijn verdeeld over hoeveel slaap de mens precies nodig heeft. Feit is dat baby’s en kinderen in ieder geval voldoende slaap moeten hebben om te groeien, zich te ontwikkelen en om goed uitgerust te zijn.

Waarom moet een kind genoeg slapen?

Het aantal uren slaap en de kwaliteit van de nachtrust is van groot belang voor kinderen. Slapen heeft namelijk een grote invloed op het immuunsysteem. In de nacht worden groeihormonen aangemaakt, waardoor een goede nachtrust ook relevant is voor de groei van een kind. Daarnaast heeft slapen invloed op het kortetermijngeheugen; een kind dat slecht slaapt, kan zich minder goed dingen herinneren. Tot slot draagt voldoende slaap bij aan een betere leerfunctie. Kinderen die goed en genoeg slapen, kunnen over het algemeen beter leren.

Hoeveel slaap hebben baby’s, peuters en kleuters nodig?

Baby’s slapen het grootste deel van de dag; zij hebben de meeste slaap nodig van iedereen. Een baby tussen de 0 en 2 maanden slaapt maar liefst tussen de 12 en 18 uur per dag. Drie maanden ouder is dit iets minder: tussen de 14 en 15 uur per dag. Hierbij moet je wel weten dat een baby nooit 18 uur achter elkaar slaapt; dit zijn perioden van slaap die verdeeld zijn over de hele dag. Een pasgeboren baby slaapt namelijk nooit langer dan 3 tot 4 uur per periode. Dat verklaart die slapeloze nachten voor jonge ouders!

Het enige ter wereld dat het stelen waard is, is een zoen van een slapend kind.

J. H. Oldham

Kinderen die tussen de 1 en 3 jaar zijn, slapen gemiddeld tussen de 12 en 14 uur per dag. Hierbij geldt: des te ouder een kindje wordt, des te minder slaap hij nodig heeft.

Een kind tussen de 3 en 5 jaar heeft gemiddeld 11 tot 13 uur slaap nodig. Vanaf dan is een middagslaapje meestal niet meer nodig en slaapt een kind de hele nacht door. Wanneer je hiermee kunt stoppen, herken je als je kind ‘s avonds niet goed in slaap kan vallen of wanneer hij overdag een stabiel en rustig humeur heeft.

Hier lees je meer over de ideale bedtijd voor kinderen.

Hoeveel slaap hebben oudere kinderen nodig?

Vanaf 5 jaar wordt het aantal uren slaap iets minder en is het slapen niet meer onderverdeeld in perioden gedurende dag. Uiteraard slaapt een kind van 5 nog wel langer dan een volwassene.

Kinderen van 5 tot en met 10 jaar hebben gemiddeld 10 tot 11 uur slaap nodig. Dit kan per kind natuurlijk verschillen: sommige kinderen hebben net iets meer slaap nodig terwijl andere kinderen juist goed functioneren met minder uren slaap.

Kinderen die nog net iets ouder zijn, tussen de 10 en 13 jaar, hebben vaak voldoende aan 9 tot 10 uur slaap.

Meestal kom je er als ouder gauw genoeg achter hoeveel uur slaap jouw kind nodig heeft. Om te meten of je kind voldoende slaapt, kun je op een aantal punten letten. Moet je je kind bijvoorbeeld ‘s ochtends wakker maken in een diepe slaap? Of is hij overdag zeurderig en humeurig? In dat geval kan het zijn dat je kind meer slaap nodig heeft en bijvoorbeeld eerder naar bed moet. Dat geldt ook wanneer je kind in het weekend veel meer slaapt dan doordeweeks. Probeer een ritme te creëren waar een kind zich aan vast kan houden om op die manier voor een goede nachtrust met voldoende slaap te zorgen.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:

( 4 stemmen, gemiddeld: 4,8 van 5)
Populaire artikelen
Niet kunnen slapen

Wat zijn meest voorkomende oorzaken van slecht kunnen slapen, of slapeloosheid? Met deze praktische tips zorg je ervoor dat je toch de slaap kunt vatten.

Bekijk artikel
Slaaphouding

Fit wakker worden na een goede nachtrust begint bij de juiste, passende slaaphouding. Hier lees je meer over de beste en populairste slaaphoudingen.

Bekijk artikel
Snel in slaap vallen

Hoe werkt in slaap vallen precies? Als je meer leert over hoe het slaapproces werkt, begrijp je direct wat je zelf kunt doen om sneller in slaap te vallen.

Bekijk artikel