Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

De meeste mensen slapen gemiddeld 7 tot 9 uur per nacht. Hoe zit dat eigenlijk met kinderen? Hoeveel uur slaap heeft een baby bijvoorbeeld nodig en hoe lang slaapt een tiener gemiddeld per nacht? Baby’s en kinderen moeten in ieder geval voldoende slaap hebben om te groeien, zich te ontwikkelen en om goed uitgerust te zijn.

Waarom moet een kind genoeg slapen?

Het aantal uren slaap en de kwaliteit van de nachtrust is van groot belang voor kinderen, zowel fysiek als mentaal. Zo heeft slapen heeft een grote invloed op het immuunsysteem. In de nacht worden bovendien groeihormonen aangemaakt, waardoor een goede nachtrust bijdraagt aan de groei van een kind.

Daarnaast heeft slapen invloed op het geheugen; een kind dat slecht slaapt, kan zich minder goed dingen herinneren. Tot slot draagt voldoende slaap bij aan een betere leerfunctie. Kinderen die goed en genoeg slapen, kunnen over het algemeen beter leren.

Hoeveel slaap hebben baby’s, peuters en kleuters nodig?

Baby’s slapen het grootste deel van de dag; zij hebben de meeste slaap nodig van iedereen. Een baby tussen de 0 en 2 maanden slaapt maar liefst tussen de 14 en 20 uur per dag. Bij drie maanden oud is dit iets minder: tussen de 14 en 16 uur per dag. Hierbij moet je wel weten dat een baby nooit een lange periode aaneen slaapt; dit zijn perioden van slaap die verdeeld zijn over een heel etmaal. Een pasgeboren baby slaapt namelijk nooit langer dan 3 tot 4 uur per periode. Dat verklaart die slapeloze nachten voor jonge ouders!

Het enige ter wereld dat het stelen waard is, is een zoen van een slapend kind.
J. H. Oldham

Kinderen die tussen de 1 en 3 jaar zijn, slapen gemiddeld tussen de 13 en 14 uur per dag. Hierbij geldt: des te ouder een kindje wordt, des te minder slaap hij nodig heeft.

Een kind van 3 of 4 jaar heeft gemiddeld 11 tot 13 uur slaap nodig. Vanaf dan is een middagslaapje niet meer nodig. Let op: hierbij wordt vaak vergeten dat geen dagslaap betekent dat de bedtijd eerder wordt. Door de oude bedtijd aan te houden ontstaat oververmoeidheid, en dus slechtere slaap en nachten. Wanneer je hiermee kunt stoppen, herken je als je kind ‘s avonds niet goed in slaap kan vallen, weer regelmatig waakt in avond of nacht, heel vroeg de dag gaat beginnen, of overdag de slaap gaat weigeren.

Als je kindje overdag niet meer slaapt, kun je naar een vaste bedtijd toewerken. Hier lees je meer over de ideale bedtijd voor kinderen.

Hoeveel slaap hebben oudere kinderen nodig?

Vanaf 5 jaar wordt het aantal uren slaap iets minder en is het slapen niet meer onderverdeeld in perioden gedurende dag. Uiteraard slaapt een kind van 5 nog wel langer dan een volwassene.

Kinderen van 5 tot en met 10 jaar hebben gemiddeld 9 tot 11 uur slaap nodig. Dit kan per kind natuurlijk verschillen: sommige kinderen hebben net iets meer slaap nodig terwijl andere kinderen juist goed functioneren met minder uren slaap.

Kinderen die nog net iets ouder zijn, tussen de 10 en 13 jaar, hebben vaak voldoende aan 9 uur slaap. Daarna verandert er heel erg veel; tieners en pubers ontwikkelen een laat ritme en kunnen daardoor vaak de slaap pas laat vatten. Omdat schooltijden vast staan en vroeg zijn, komen ze (droom)slaap tekort, wat ten koste gaat van humeur en schoolprestaties.

Meestal kom je er als ouder gauw genoeg achter hoeveel uur slaap jouw kind nodig heeft. Om te meten of je kind voldoende slaapt, kun je op een aantal punten letten. Is je kind bijvoorbeeld ‘s ochtends moeilijk wakker te krijgen? Of is hij overdag zeurderig en humeurig? In dat geval kan het zijn dat je kind meer slaap nodig heeft en een vroegere bedtijd wenselijk zou zijn. Probeer een ritme te creëren waar een kind zich aan vast kan houden om op die manier voor een goede nachtrust met voldoende slaap te zorgen.

De beste graadmeter is dat je kijkt hoe je kind slaapt als er geen verdere verplichtingen zijn, zoals in de tweede week van een vakantie. Zo achterhaal je de natuurlijke bed- en waaktijd en ook de natuurlijke slaapbehoefte. Vanuit die tijden wil je dan gaan werken om dit te laten matchen met de tijden die bij school of andere activiteiten horen.

De inhoud van dit artikel is geverifieerd door:

Stephanie Molenaar
Stephanie Molenaar

Slaapdeskundige en auteur van tien boeken, waaronder de bestseller 'Baby in een droomritme'.

Meer informatie? Kwaliteitscontroles van de artikelen op Slapen.info


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
( 28 stemmen, gemiddeld: 2,8 van 5)