Slaapstoornissen

Wist je dat ruim 3 miljoen Nederlanders regelmatig moeite hebben met slapen? Er is echter een duidelijk verschil tussen een slaapprobleem en een slaapstoornis. Wanneer je meerdere nachten per week slecht slaapt en dit een medische oorzaak heeft, spreekt men van een slaapstoornis. Slaapstoornissen kunnen ruwweg worden onderverdeeld in parasomnieën (afwijkend gedrag tijdens je slaap), extreem veel of juist extreem weinig slapen en slaap-waakstoornissen. Alle slaapstoornissen gaan gepaard met niet of slecht slapen.

Gelukkig is er wel van alles te doen om een slaapstoornis te bestrijden. Wanneer je echter niet precies weet waarom je slecht slaapt, is het lastig om het probleem bij de kern aan te pakken. Om je een handje te helpen, hebben wij belangrijke informatie omtrent slaapstoornissen voor je samengevoegd. Op die manier hoef je niet eerst door bergen informatie en artikelen heen die niets toevoegen, maar kom je direct bij waar je wilt zijn: meer lezen over slaapstoornissen, welke slaapstoornissen er zijn en wat je er tegen kunt doen.

 

Hypersomnia (extreme slaperigheid)
Hypersomnia

Mensen die lijden aan hypersomnie hebben elke dag last van overmatige slaperigheid en vallen vaak meerdere keren gedurende de dag in slaap.

Bekijk artikel
Insomnie (chronische slapeloosheid)
Insomnie

Indien je minimaal drie nachten per week gedurende een langere periode slecht slaapt, dan heb je mogelijk insomnie, of chronische slapeloosheid.

Bekijk artikel
Narcolepsie (slaapziekte)
Narcolepsie

Narcolepsie is een zeldzame slaap- en waakstoornis. Door een tekort aan het stofje hypocretine kunnen narcolepsiepatiënten zomaar in slaap vallen.

Bekijk artikel
Pavor Nocturnus
Pavor Nocturnus (slaapangst)

Pavor Nocturnus, ook wel slaapangst, nachtpaniek of night terror genoemd, is een intense nachtmerrie-aanval waar je niet of nauwelijks uit kunt ontwaken.

Bekijk artikel
Rusteloze benen (Restless Legs Syndroom)
Rusteloze benen

Het Restless Legs Syndroom kenmerkt zich door sensaties in je benen, die verlicht worden door ze te bewegen. Deze rusteloze benen kunnen voor slaapproblemen zorgen.

Bekijk artikel
Slaapapneu
Slaapapneu

Bij slaapapneu stokt je ademhaling 's nachts regelmatig. Dit heeft uiteraard grote gevolgen voor de kwaliteit van je slaap. Lees hier meer over slaapapneu.

Bekijk artikel
Slaapritmestoornis (circadiane ritmestoornis)
Slaapritmestoornis

Een slaapritmestoornis, of circadiane ritmestoornis, is een verstoring van je biologische klok. Dit kan tot vervelende, en soms zelfs chronische slaapproblemen leiden.

Bekijk artikel
Slaapwandelen (somnambulisme)
Slaapwandelen

Slaapwandelen wordt vaak gepersifleerd in tekenfilms of tv-series, maar is een serieuze aandoening en kan flinke gevolgen hebben voor degene die eraan lijdt.

Bekijk artikel
Slapen met psychische problemen
Slecht slapen door psychische problemen

Mensen met psychische problemen hebben over het algemeen meer last van slaapproblemen dan anderen. In dit artikel lees je er meer over.

Bekijk artikel