Slaapkamer klimaat: let op temperatuur en ventilatie

Slaapkamer klimaat: let op temperatuur en ventilatie

Of je goed in slaap kunt vallen én vervolgens goed slaapt, is afhankelijk van een aantal zaken. Zo moet je de juiste slaaphouding voor jouw lichaam aannemen en slaap je het beste zonder stress. Waar veel mensen echter niet aan denken, is het slaapklimaat waarin zij slapen. Goed slapen heeft namelijk ook net zo goed te maken met het slapen in een ‘gezonde’ ruimte. Wat is een gezond slaapklimaat en hoe creëer je zo’n perfecte kamer om in te slapen?

Wat is het ideale slaapklimaat?

Wanneer het woord klimaat wordt gebruikt in deze situatie wordt er een bepaalde ruimte bedoeld. Het slaapklimaat is in dat geval een slaapkamer of ruimte waar je iedere nacht slaapt. Om goed te kunnen slapen, moet zo’n ruimte aan een aantal aspecten voldoen. Zo wil je bijvoorbeeld niet dat de temperatuur te hoog of te laag is en mag de ruimte niet te vochtig maar ook niet te droog zijn.

Omdat we gemiddeld tussen de 6 en 9 uur per dag doorbrengen in onze slaapkamer is het wel zo’n prettig idee om een goed geventileerde ruimte te hebben. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat je een ruimte hebt waarin je een raampje open kunt doen. Let daarnaast op hoe de kamer is ingedeeld. Maak van je slaapkamer een rustige kamer zonder al te veel meubels en accessoires. Het is immers een plek waar je tot rust moet komen, dus zorg dat je hier zo min mogelijk afleiding hebt.

Hoe zorg je voor het ideale slaapklimaat?

Per persoon verschilt het wat het ideale slaapklimaat is. De één vindt het heerlijk om met een raam open te slapen, terwijl een ander beter slaapt wanneer het iets warmer is. De ideale temperatuur voor de slaapkamer ligt tussen de 16 en 19 graden. Veel kouder is niet aan te raden, dat kan belastend zijn voor je longblaasjes.

De vochtigheidsgraad moet hierbij 40% tot maximaal 60% zijn - niet hoger. Is je slaapkamer vochtig of juist heel droog? Er zijn voor beide situaties speciale apparaten beschikbaar die de vochtigheidsgraad op peil brengen voor het perfecte klimaat om in te slapen.

Er is natuurlijk nog meer dan temperatuur en luchtkwaliteit. Met onderstaande tips zorg je heel eenvoudig voor een goed slaapklimaat.

  • Zorg voor voldoende ventilatie. Laat je slaapkamer in ieder geval elke dag 25 tot 30 minuten ventileren.
  • Let erop dat er voldoende frisse lucht in je slaapkamer komt. Zet bijvoorbeeld overdag een raam open of laat je huis helemaal doorluchten in de ochtend of de avond.
  • Laat je beddengoed dagelijks luchten. Ieder mens zweet in zijn of haar slaap. Daar raakt je beddengoed licht vochtig van - ook wanneer je dit niet eens meteen voelt. Voor een optimale nachtrust is het daarom aan te raden om je beddengoed elke dag te laten luchten.
  • Zorg voor kwalitatieve matrassen die gemaakt zijn van een ademende stof. Op die manier wordt het vocht in de matras en de slaapkamer beter gereguleerd. Natuurlijke stoffen zoals katoen staan erom bekend om vocht sneller te geleiden.

Hygiëne van je slaapkamer is enorm belangrijk

Om lekker te kunnen slapen, is hygiëne ook van groot belang. In een stoffige slaapkamer zul je bijvoorbeeld veel vaker huisstofmijt aantreffen. Zij nestelen zich maar al te graag in je bed, in de gordijnen of in andere stoffen meubels. Veel mensen zijn allergisch voor de uitwerpselen van huisstofmijt en krijgen daarom een allergische reactie op hun slaapkamer. Daarom is het aan te raden om iedere week je beddengoed op 60 graden te wassen. Daarmee elimineer je de huisstofmijt, evenals ander ongedierte en allergenen.

Zorg er ook voor dat de omgeving rondom je bed goed schoon is. Dat betekent dat het verstandig is om minstens één keer per week onder en rondom je bed te stofzuigen en/of te dweilen. Stof direct de overige meubels in je slaapkamer af en laat alles even lekker doorwaaien. Een schone slaapkamer zorgt voor een betere lucht en betere lucht zorgt voor een betere ademhaling en een kwalitatieve nachtrust. Hiermee creëer je zelf binnen no time het ideale slaapklimaat.

De inhoud van dit artikel is geverifieerd door:

Mark Schadenberg
Mark Schadenberg

Oud-militair, auteur en slaapexpert. Begeleidt mensen door middel van gedragstherapie en levensvragen om de onrust te verhelpen in het lichaam en leven. Auteur van het boek “Van slaapwandeling naar droomleven”.

Meer informatie? Kwaliteitscontroles van de artikelen op Slapen.info


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
( 10 stemmen, gemiddeld: 3,4 van 5)