Hoeveel slaap heb je nodig?

Hoeveel slaap heb je nodig?

Veel mensen ervaren dat ze moe zijn wanneer ze net wakker worden. Er kan dan sprake zijn van slaapinertie; zoals je niet meteen in slaap valt, zo ben je ook niet meteen fit bij het ontwaken. Veel mensen blijven liggen tot ze fit genoeg zijn om op te staan, maar dat moet je eigenlijk omdraaien. Je wordt namelijk pas fit door op te staan.

Het kan echter ook zo zijn dat je te weinig geslapen hebt. Een goede nachtrust is immers een voorwaarde voor een gezond lichaam en een heldere geest. De één heeft volop energie na een nacht van 5 uur, terwijl de ander toch echt 8 uur slaap nodig heeft om te functioneren. Hoeveel slaap heeft een mens gemiddeld nodig? Daar zijn meerdere antwoorden op te vinden.

Leeftijd is van invloed op slaapbehoefte

Stiekem zou het hartstikke lekker zijn om 4 uur van je slaap in te leveren voor leuke dingen. Er is echter maar een klein aantal mensen dat volledig kan functioneren op zo weinig slaap. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 1% van de wereldbevolking prima kan leven met een uur of 4 slaap per nacht. Kortom: de meeste mensen hebben meer slaap nodig voor een lang en gelukkig leven.

Een volwassen persoon tussen de 18 en 64 jaar heeft gemiddeld 7 tot 9 uur slaap nodig per nacht
National Sleep Foundation

Uit onderzoek van de National Sleep Foundation uit de Verenigde Staten blijkt dat een volwassen mens gemiddeld 7 tot 9 uur slaap nodig heeft. Jonge mensen, zoals baby’s en kinderen, hebben meer slaap nodig dan volwassenen. Oudere mensen kunnen juist weer beter leven met minder slaap. In het overzicht hieronder zie je precies hoeveel slaap je nodig hebt per leeftijd.

hoeveel slaap

Leeftijd

Aantal uren slaap nodig

0 tot 3 maanden

14 tot 17 uur per dag/nacht

4 tot 11 maanden

12 tot 15 uur per dag/nacht

1 tot 2 jaar

11 tot 14 uur per dag/nacht

3 tot 5 jaar

10 tot 13 uur per dag/nacht

6 tot 13 jaar

9 tot 11 uur per dag/nacht

14 tot 17 jaar

8 tot 10 uur per dag/nacht

18 tot 64 jaar

7 tot 9 uur per dag/nacht

65-plussers

7 tot 8 uur per dag/nacht

 

Wat opvalt aan deze tabel is dat je minder slaap nodig hebt naarmate je ouder wordt. Baby’s, kinderen en pubers zitten in de groei, waardoor voldoende slaap en rust heel belangrijk is. De reden dat 65-plussers vaak minder slaap nodig hebben, is omdat zij over het algemeen minder actief zijn dan een gemiddelde volwassene. Je zult zien dat wanneer je als 65-plusser wél heel actief bent je waarschijnlijk meer slaap nodig hebt dan hierboven beschreven. Ouderen kunnen overigens vaker wakker worden in de nacht, waardoor zij overdag baat kunnen hebben bij een powernap.

Hoe weet ik hoeveel slaap ik nodig heb?

Natuurlijk kan het altijd zo zijn dat jij je als 30-jarige of 70-jarige niet herkent in de bovenstaande slaapbehoefte. Een belangrijke richtlijn om te checken of je voldoende slaapt, is om ‘s ochtends een half uur tot een uur ná het opstaan te concluderen of je je uitgerust voelt of niet. Volgens het bovenstaande Amerikaanse instituut zijn slaapcontinuïteit (inslapen en doorslapen) en slaapefficiëntie (tijd in bed wanneer je slaapt) bepalend voor de kwaliteit van je slaap.

Kun je de volgende punten afvinken? Dan slaap je goed!

  • Je slaapt minimaal 85% van de tijd dat je in bed ligt.
  • Je valt altijd binnen 20 tot 30 minuten in slaap.
  • Je wordt niet meer dan één keer wakker tussendoor.
  • Als je wakker wordt tijdens je slaap dan ben je niet langer dan 15 tot 20 minuten wakker.

Voor ouderen liggen de verhoudingen iets anders, want ook je slaap verandert naar mate je ouder wordt. Op latere leeftijd kan het langer duren voordat je in slaap valt (30-45 minuten), en kan men tussendoor vaker en langer wakker worden. Hierdoor neemt de hoeveelheid slaap gedurende de tijd die je in bed ligt boven de 50 langzaam af, tot ongeveer 70% voor 75-plussers.

Wat gebeurt er als je te weinig slaapt?

Al bij één nacht slecht slapen, merk je vervelende effecten. Moet je je voorstellen wat er gebeurt wanneer je altijd slecht slaapt! Je kunt een nacht slaap zien als een onderhoudsbeurt voor je lichaam en geest. Weinig of niet goed slapen zorgt onder meer voor geheugen- en concentratieproblemen, vermoeidheid en een vergrote mate van prikkelbaarheid overdag. Je merkt al gauw dat je bepaalde dingen niet kunt onthouden en dat je er niet helemaal met je hoofd bij bent. Slaaptekort verhoogt daarnaast het risico op een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes, een hartaanval of hartfalen.

Ook kun je je emotioneel niet goed voelen. Slecht slapen heeft invloed op depressies en zorgt voor een algehele slecht gevoel. Tot slot ziet je huid er grauw en ouder uit en kun je door slaaptekort veel gewicht aankomen. Door te weinig slapen maak je namelijk het hormoon ghreline aan, waardoor je trek krijgt. Omdat je overdag minder energie hebt, zul je door de trek meer eten en minder bewegen.

De inhoud van dit artikel is geverifieerd door:

Dr. Ingrid Verbeek
Dr. Ingrid Verbeek

Somnoloog-slaaptherapeut op het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe en eerste auteur van ‘Slapeloosheid - Beter slapen? Doe het zelf!’ en ‘Behandeling van slapeloosheid’ (verschenen in de reeks protocollen voor de GGZ).

Meer informatie? Kwaliteitscontroles van de artikelen op Slapen.info


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
( 251 stemmen, gemiddeld: 3,3 van 5)
Populaire artikelen
Slaapcyclus: welke slaapfasen zijn er?
Slaapcyclus

Een slaapcyclus bestaat uit vijf fasen, die je meerdere keren per nacht herhaalt in een vast ritme. Lees meer over de slaapcycli die ieder mens 's nachts doorloopt.

Bekijk artikel
Diepe slaap
Diepe slaap

Iedere nacht maak je meerdere slaapfasen mee. Een van de fasen uit deze slaapcyclus is de diepe slaap. Maar wat is de diepe slaap precies? Je leest het in dit artikel.

Bekijk artikel
Waarom dromen we eigenlijk?
Waarom droom je?

Droom jij ‘s nachts veel? Heb je af en toe levendige dromen? Iedere nacht heb je meerdere dromen. In dit artikel lees je meer over waarom we dromen.

Bekijk artikel