De beste slaaphoudingen voor een goede nachtrust

De beste slaaphoudingen voor een goede nachtrust

De één vindt het heerlijk om op de rug te slapen, terwijl de ander liever in foetushouding ligt. Hoe je ook ligt; feit is dat slapen in ieder geval belangrijk is voor je lichaam en mind. Structureel slecht slapen kan invloed hebben op je lichaamsgewicht en je humeur. Iedere nacht een goede nachtrust hebben, heeft juist een positieve invloed. Je bent na een volle nacht slaap beter uitgerust, kunt je beter concentreren en je bent productiever.

Wil je (ook) beter slapen? Kijk dan eens naar je slaaphouding. Hier lees je meer over de beste en populairste slaaphoudingen.

Volgens wetenschappers slaap je in deze houding het best

Lekker hè? Een volle nacht goed slapen? Grote kans dat je een favoriete slaaphouding in bed hebt voor een ultieme nachtrust. De meeste mensen hebben geen idee dat een verkeerde slaaphouding ervoor kan zorgen dat ze slecht slapen.

Wil je optimaal genieten van een welverdiende nachtrust dan kun je het beste op je rug gaan liggen. De rugligging is de beste slaaphouding volgens verschillende wetenschappers. Het grootste voordeel van op je rug slapen, is dat je nek, ruggenwervel en hoofd op een neutrale manier in volledige rust liggen. Er komt dus geen druk te staan op deze lichaamsonderdelen, waardoor je volledig relaxed wakker wordt.

Ook zorgt slapen op je rug voor minder rimpels en kreukels op je huid. Je hebt immers geen druk op je armen, borst en hoofd. Iets minder voordelig is dat een groot aantal mensen snurkt wanneer zij op hun rug in slaap vallen. Slaap je dus met iemand samen in één bed dan is je bedpartner waarschijnlijk minder blij met deze houding.

Wat zijn de populairste slaaphoudingen?

Uit een onderzoek over slapen van de internationaal bekende professor Chris Idzikowsk, waarbij 1000 mensen werden ondervraagd, blijkt dat slechts 13% van deze mensen op hun rug slaapt. Dat is best gek wanneer je ziet dat deze houding het beste voor je lichaam, nek en hoofd is.

slaaphoudingen

1. Op de zij: De Foetus (41%), Het Blok (15%) of De Verlanger (13%)

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de foetushouding, slapen op je zij met je benen opgekruld, de meest populaire slaaphouding is. Maar liefst 41% van de ondervraagden gaf aan op die manier te slapen. Een opvallend feitje hierbij is dat het voornamelijk vrouwen zijn die in foetushouding liggen: twee keer zoveel ondervraagde vrouwen als mannen kiezen voor deze slaaphouding. Mensen die als een foetus slapen, zijn vaak gevoelig met een stoer randje, volgens dit experiment.

Naast de foetushouding kiest 15% van de mensen voor het blok. Deze benaming klinkt misschien een beetje vreemd, maar is heel logisch te verklaren. Het blok is een houding waarbij je op je zij slaapt met je armen strak langs je lichaam. Slaap jij in deze houding dan is de kans groot dat je een sociaal persoon bent die zich als een vis in het water voelt in (grote) groepen.

Er is nóg een zijligging waar je uit kunt kiezen: de verlanger. 13% van de ondervraagden slaapt op deze manier. De verlanger is een houding waarbij je op je zij ligt met je handen recht vooruit. Deze slapers worden gezien als mensen met een open persoonlijkheid en een vleugje cynisme.

Hoewel veruit de meeste mensen op hun zij in slaap vallen, is deze houding niet altijd even goed voor je nachtrust. Het nadeel van slapen op je zij is dat je met je volle gewicht op je arm of schouder ligt. Daarom gebeurt het regelmatig dat je wakker wordt met een zogeheten slaaparm, of misschien zelfs met last van je nek en schouders.

  • Goede bloed- en zuurstofdoorstroming
  • Weinig maagzuur (bij slapen op linkerzij)
  • Grotere kans op schouderpijn en/of een slaaparm

2. Op de rug: De Soldaat (8%) of De Zeester (5%)

Tot slot zijn er nog enkele houdingen waar in verhouding minder mensen voor kiezen. Neem bijvoorbeeld de soldaat, een rugligging waarbij je je armen naast je zij legt. Slechts 8% gaat voor deze houding; zij worden gezien als rustige mensen die tevreden zijn met het leven. Verder slaapt 5% van de ondervraagden als zeester. Die houding ken je wellicht wel: hierbij slaap je op je rug met je armen en benen uit elkaar.

  • Natuurlijke positie van je wervelkolom
  • Minder kans op rugklachten
  • Weinig maagzuur
  • Grotere kans op snurken en/of apneu

3. Op de buik: De Vrije Val (7%)

7% kiest voor de vrije val, een slaaphouding waarbij je op je buik ligt met je hoofd naar één kant gedraaid. Deze slapers zijn vaak gezellige mensen die op zoek zijn naar avontuur.

Buikslapers hebben een kleine kans om te gaan snurken. Deze houding heeft echter wel een grote impact op je rug en nek, doordat je wervelkolom niet op de ideale manier kan rusten. Op je buik slapen heeft dan ook de meest negatieve effecten op je slaapcyclus.

Op je buik lig je nooit volledig ontspannen. Omdat je met je hoofd naar één kant bent gedraaid, heb je altijd een soort druk op je nek. Bij deze buikligging zul je merken dat je na een nacht slaap last van je nek hebt en misschien zelfs van je rug. Wanneer je deze houding enkele uren achter elkaar aanhoudt, kan het effect hebben op je hele lijf. Eén knie omhoogtrekken kan echter voor enige verbetering zorgen.

  • Minder kans op snurken
  • Goed voor de spijsvertering
  • Grotere kans op nek- en rugklachten door onnatuurlijke houding
  • Grotere kans op stijfheid en/of weinig uitgerust wakker worden

Lichamelijke klachten bij slaaphoudingen

Zoals je hierboven kon lezen, heeft iedere slaaphouding wel een nadeel, wat tot fysieke ongemakken kan leiden. Heb je al last van lichamelijke klachten? Dan is het verstandig om eens te proberen of een andere slaaphouding voor verlichting kan zorgen.

Nekpijn
Bij nekklachten kun je het beste op je zij of rug proberen te slapen. Bij nekpijn is het kiezen van een goed (ergonomisch) kussen essentieel. Kies voor een relatief laag kussen met nekrol als je op je rug slaapt, of een stevig kussen dat je wervelkolom recht houd als je liever op je zij draait.

Schouderklachten
Mensen met schouderpijn kunnen beter niet op hun zij slapen. Ook niet als je enkel aan één schouder klachten hebt, want op je zij liggen beide schouders niet in een natuurlijke positie. Omdat dit vaak ook voor buikslapen geldt, is slapen op je rug de beste optie. Bij chronische klachten, zoals een frozen shoulder of schoudergordelsyndroom, is het bovendien verstandig om ook een matras met schouderzone te overwegen.

Hoge rugpijn
Bij klachten aan de bovenzijde van je rug kun je het beste voor een stabiele zijligging kiezen. Het is dan echter wel verstandig om gebruik te maken van een bodykussen. Dit zorgt ervoor dat je bovenste arm niet te ver naar beneden hoeft te zakken, wat er voor kan zorgen dat de rugklachten zich verplaatsen.

Lage rugpijn
Ook bij lage rugpijn, bijvoorbeeld veroorzaakt door spit of een hernia, is een zijligging met een extra kussen de beste optie. Hierbij liggen je heupen en wervelkolom in een zo recht mogelijke lijn. Ook de foetushouding kan de druk verlichten en de pijn verminderen. Bij chronische rugklachten is een goed kussen en een passend matras erg belangrijk.

Reflux (maagzuur)
Nachtelijke zure oprispingen voorkom je het meest door op je linkerzijde te liggen, of door het hoofdeinde van je bed iets te verhogen. Een centimeter of 10 á 15 is al voldoende om maagzuur tegen te gaan.

Menstruatiepijn
Bij menstruatiepijn kan je het beste op je rug slapen, met een kussen of opgerolde handdoek onder je knieën. Dit verlaagt de druk op je onderrug en je baarmoeder.

Heup of bovenbeen
Wie heup- of bovenbeenklachten heeft, kan het beste op zijn of haar rug slapen. Een matras met de juiste ondersteuning kan ook pijnvrij slapen op de zij mogelijk maken.

Zenuwpijn (sciatica)
Zenuwklachten kunnen voor pijn zorgen van de onderrug tot onderin je been. Op je rug slapen zorgt in de meeste gevallen voor verlichting van de pijnklachten. Wil je voorkomen dat je ‘s-nachts per ongeluk toch weer op je zij draait? Stop dan een tennisbal of een vergelijkbaar voorwerp in de broekzak van je pyjama.

Welk matras en kussen heb je nodig bij verschillende slaaphoudingen?

De rugligging met op de tweede plek de zijligging zijn dus de beste slaaphoudingen voor een goede nacht slaap. Om je nachtrust kwalitatief gezien nóg beter te maken, is het aan te raden om te investeren in een passend matras en dito kussen. Voor zijslapers bestaan er bijvoorbeeld andere kussens dan voor mensen die graag op hun rug slapen.

slaaphouding kussen

Passend matras en kussen voor rugslapers

Slaap je het liefst op je rug? Kies dan voor een medium hard kussen met een gemiddeld vulgewicht tussen de 600 en 1000 gram. Wanneer je op je rug slaapt, is het van groot belang dat je hoofd op dezelfde hoogte ligt als je lichaam. Op die manier voorkom je pijn en ongemak. Omdat de hardheid van een kussen per leverancier verschilt, is het uittesten van een kussen altijd aan te raden. Hierbij heb je de keuze uit het herkenbare puntkussen, of een meer hoekig boxkussen. Lig je naast het slapen op je rug wel eens op je zij? Kies dan voor een boxkussen.

Slaap je ook wel eens op je buik? Ga in dat geval voor een puntkussen. Op deze benamingen kun je heel eenvoudig zoeken in de zoekmachine. Zoek je een matras voor rugslapers dan kun je ook het beste kiezen voor een gemiddelde hardheid. Als rugslaper wil je niet in je matras zakken omdat het te zacht is, maar wil je ook geen superhard matras zonder flexibiliteit.

Passend matras en kussen voor zijslapers

Zijslapers hebben een ander soort kussen nodig dan rugslapers. Voor hen is er meer keuze op het gebied van goede kussens. Hierbij wordt vooral gekeken naar het postuur van de slaper en naar de hoogte en stevigheid van het kussen. Mensen die groter zijn dan 1,90 meter hebben bijvoorbeeld een hoger kussen nodig dan mensen die rond de 1,65 meter zijn. Daarnaast is het testen van kussens heel belangrijk - het kan dus zomaar even duren voordat je een écht passend kussen hebt gevonden.

Let er in ieder geval op dat het kussen medium tot hard is met een stevige vulling. Het kussen moet je nek en hoofd goed ondersteunen, maar niet té hoog zijn. Hierbij is de stevigheid van je matras ook van groot belang. Zijslapers kiezen het liefst voor een zacht tot medium hard matras. Je wilt geen te hard matras, omdat je daarmee last krijgt van je heupen en schouders. Die moeten een beetje in het (zachtere) matras kunnen zakken.

Passend matras en kussen voor buikslapers

Slapen op je buik wordt dus niet echt aangeraden, maar wanneer je dit toch echt de fijnste houding vindt kun je in ieder geval zorgen voor een goed kussen en matras. Wist je dat veel mensen die op hun buik slapen zonder kussen slapen? Een kussen ligt in deze houding vaak net in de weg, omdat je hiermee je nek in een onnatuurlijke houding legt. Toch is een kussen wel aan te raden voor een prettige nachtrust.

Kies daarom als buikslaper altijd voor een dun en zacht kussen met weinig vulling. Ga het liefst voor een kussen met een vulling van 300 tot 600 gram, niet meer. Een zachte vulling zoals dons zal je rust juist bevorderen. Wat betreft matras moet je gaan voor hard; een harde matras zoals een pocketvering of latex matras zorgt in deze houding voor een meer correcte houding van het lichaam. Op die manier voorkom je nek- en rugpijn.

Samen slapen: slaaphoudingen in een relatie

Slaap je samen met iemand anders dan kan een slaaphouding iets zeggen over jullie relatie. Hoewel niets hiervan officieel bewezen is, is het wel interessant om te kijken of zo’n slaaphouding ook voor jullie relatie klopt.

Lepeltje-lepeltje slapen in een relatie
Veel stelletjes slapen lepeltje-lepeltje. Dit is een van de meest traditionele en veilige slaaphoudingen onder paren. Hierbij biedt de achterste persoon als een soort grote lepel altijd een vorm van geborgenheid en bescherming over de ander. Experts zeggen dat stelletjes die niet lepelen wellicht problemen ervaren, met name op seksueel gebied.

Met je hoofd op andermans borst slapen
Deze houding wordt ook wel the nuzzle genoemd. In deze slaaphouding ligt de één met zijn of haar hoofd op de borst van de ander. De ander slaapt dus op zijn of haar rug. Deze houding komt vooral veel voor bij nieuwe stelletjes, omdat het in praktijk wel kan zorgen voor slechter slapen.

Dwarsliggen in een relatie
Iets minder romantisch, maar wel beter voor je nachtrust is de dwarsligpositie. Hierbij lig je samen in bed, maar wel uit elkaar en vaak met je ruggen tegen elkaar. Stelletjes die deze positie aannemen hebben over het algemeen een gezonde relatie, waarbij je elkaar voldoende vrijlaat. Balans staat voorop in deze relaties.

Space hog positie bij slapen
In deze positie is er één iemand die veel ruimte inneemt in het bed. Voor een relatie is dit geen goede slaaphouding, omdat het egoïsme kan benadrukken.

Echtscheidingshouding in een relatie
Zoals de naam het wellicht al doet vermoeden, is dit de slechtste slaaphouding in een relatie. In deze houding lig je ver uit elkaar, met voornamelijk je hoofden (kussens) ver uiteen.

slaaphoudingen relatie
Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
( 77 stemmen, gemiddeld: 3,2 van 5)