Mijn peuter wil niet slapen: tips voor een slapende peuter
Jonge kinderen hebben hun slaap hard nodig voor hun groei en ontwikkeling. Toch hebben veel peuters last van slaapproblemen: zij willen bijvoorbeeld niet slapen of hun slaap wordt verstoord. Dat is niet alleen vervelend voor de ouders, maar ook voor het jonge kindje zelf. Slaapproblemen hebben namelijk effect op de gemoedstoestand van de peuter en uiteindelijk zelfs op de mate waarin het kindje zich ontwikkelt. Kortom: slaap is enorm belangrijk voor jonge kinderen. Heeft jouw kindje last van slaapproblemen? Met onderstaande oorzaken van slapeloosheid bij peuters én met de nodige tips heb je de slaapcyclus van je kind binnen no time weer op de rit.

Welke slaapproblemen kan een peuter hebben?

Bijna ieder kind heeft een fase waarin hij of zij minder goed slaapt. Dat is heel normaal en iets waar je je niet direct zorgen over hoeft te maken. Peuters hebben verschillende redenen waarom ze niet willen of kunnen slapen. Misschien ligt er wel een monster onder het bed of wellicht vindt je kindje het nog veel te gezellig beneden. Er kan ook iets anders aan de hand zijn. Een peuter kan de volgende slaapproblemen hebben:

  • Je peuter kan last hebben van nachtmerries: peuters hebben hele fantasierijke gedachten en dromen. Door alle prikkels die zij overdag ervaren, kunnen ze ‘s nachts nachtmerries krijgen.
  • Ook kan je jonge kind te maken hebben met nachtangsten. Dat is iets anders dan nachtmerries en gaan nog net een stapje verder. Bij een nachtangst wordt je kindje niet wakker, maar is hij heel bang terwijl hij slaapt. Dit slaapprobleem gebeurt meestal in de eerste drie uur slaap en komt het vaakst voor bij kinderen vanaf 3 jaar en kinderen die naar de basisschool gaan.
  • Misschien wil je kindje nog niet slapen omdat hij nog niet moe genoeg is. Sommige peuters moeten naar bed wanneer ze nog te wakker en te actief zijn. In dat geval blijven ze liever nog even beneden.
  • Ook de slaapomgeving van je peuter is van invloed op hoe hij wel of niet in slaap valt. Is het bijvoorbeeld te licht of te koud? Dan zul je zien dat je kindje minder snel in slaap valt dan zou moeten.

Help, mijn peuter wordt vaak ‘s nachts wakker

Slaapproblemen bij peuters omvatten niet alleen het in slaap vallen, maar ook de kwaliteit van de slaap. Er zijn namelijk ook peuters die prima in slaap kunnen vallen, maar die wel iedere nacht wakker worden. Ook hierbij kan de slaapomgeving van invloed zijn: misschien wordt het in de nacht wel veel te koud of veel te warm op de slaapkamer van je peuter.

Een andere veel voorkomende oorzaak is dat het middagslaapje te snel is geschrapt, te lang of te kort is, of verkeerd is geplaatst. Als er overdag geen slaapje meer is, kan de bedtijd ook te laat zijn en dat brengt onrust in de nacht.

Of wellicht heeft je peuter net een nachtmerrie gehad en wordt hij al huilend wakker. Ook kan het zo zijn dat je kind zich ‘s nachts ineens realiseert dat hij bang is voor het donker. Dat is niet zo fijn wakker worden in een slaapkamer die helemaal donker is.

In dat geval kun je het beste je peuter troosten zonder alle lichten aan te doen. Ga samen op zoek naar de reden van de nachtmerrie; misschien zit er wel een monster onder het bed dat je moet verjagen. Op die manier kan hij hopelijk snel weer doorgaan met slapen. De volgende dag kun je je kindje een compliment geven dat hij zo goed door heeft geslapen. Je zult zien dat zo’n positieve aanpak helpt bij het slapen in het algemeen.

Heb je het gevoel dat troosten niet helpt? In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat er een medische oorzaak is waarom je peuter in de nacht wakker wordt. Bezoek een dokter of maak een afspraak bij het consultatiebureau wanneer je twijfelt. Dit kun je ook doen wanneer je het idee hebt dat je peuter een chronisch slaapprobleem heeft.

Tips om je peuter lekker te laten slapen

Weet je het zeker dat je peuter niet ziek is of dat er geen slaapprobleem ontwikkeld is? In dat geval zijn er enkele eenvoudig toe te passen tips die helpen wanneer je peuter niet wil slapen. Begin er in ieder geval eens mee; kwaad kunnen deze tips sowieso niet.

  • Het hebben van een vast dag- en nachtritme is ontzettend belangrijk voor jonge kinderen. Peuters gedijen het beste wanneer ze een beetje weten waar ze aan toe zijn. Dat betekent op vaste tijden opstaan, eten en naar bed gaan.
  • Een slaapritueel helpt ook vaak bij jonge kinderen om beter in slaap te komen. Dat betekent dat je iedere avond een vast ritueel moet hebben voor het naar bed gaan. Dat kan door middel van een boekje lezen, het spelen met knuffels of het zingen van slaapliedjes in een bepaalde volgorde. Let op: een bedritueel hoeft niet veel langer te zijn dan 20 tot 30 minuten, maar begint al beneden.
  • Zorg daar voor een rustig einde van de dag. Peuters vangen ontzettend veel prikkels op. Om zonder prikkels te kunnen slapen, is het van groot belang dat zij vlak voor het slapen geen drukke activiteiten meer ondernemen. Laat hem bijvoorbeeld niet naar beeldschermen kijken, doe geen actieve spelletjes en laat het vooral weten dat het bijna tijd is om te gaan slapen.
  • Kijk goed naar de omgeving waarin je kindje slaapt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de temperatuur goed ingesteld staat. Een optimale slaapomgeving ligt tussen de 16 en 18 graden. Controleer ook hoe licht het in de kamer wordt; kies het liefst voor gordijnen die niet al te veel licht door kunnen laten. Voor veel peuters hoeft het ook niet té donker. Zet daarom een nachtlampje neer of laat de deur op een kier. Let ook op luchtvochtigheid en ventilatie.
  • Breng je peuter altijd naar bed in een ontspannen sfeer. Dat heeft de beste uitwerking op je peuter. Dat betekent geen ruzies, geen woordenwisselingen en geen lawaai in de omgeving van je kind.

Extra tips voor wanneer je kindje alsnog niet wilt slapen

Na het toepassen van bovenstaande tips kan het alsnog zo zijn dat je peuter niet wilt slapen. Sommige jonge kinderen hebben net iets meer tijd en geduld nodig. Het is in ieder geval belangrijk om nooit boos te worden en altijd rustig te blijven.

Zo’n jong kind heeft een rustige basis nodig waarin vriendelijkheid centraal staat. Wat je wel moet doen, is duidelijk zijn. Zoals hierboven beschreven heeft een peuter ritme en duidelijkheid nodig, zodat hij weet waar hij aan toe is. Probeer dus altijd consequent te zijn, ook wanneer het zwaar wordt.De inhoud van dit artikel is geverifieerd door:

Stephanie Molenaar

Slaapdeskundige en auteur van tien boeken, waaronder de bestseller 'Baby in een droomritme'.

Meer informatie? Kwaliteitscontroles van de artikelen op Slapen.info


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:

( 6 stemmen, gemiddeld: 4,3 van 5)
Populaire artikelen
Niet kunnen slapen

Wat zijn meest voorkomende oorzaken van slecht kunnen slapen, of slapeloosheid? Met deze praktische tips zorg je ervoor dat je toch de slaap kunt vatten.

Bekijk artikel
Slaaphouding

Fit wakker worden na een goede nachtrust begint bij de juiste, passende slaaphouding. Hier lees je meer over de beste en populairste slaaphoudingen.

Bekijk artikel
Snel in slaap vallen

Hoe werkt in slaap vallen precies? Als je meer leert over hoe het slaapproces werkt, begrijp je direct wat je zelf kunt doen om sneller in slaap te vallen.

Bekijk artikel