Droom je net dat je heel veel geld hebt gewonnen, word je weer wakker… Dromen kunnen enorm leuk zijn, ook al zijn de meeste dromen niets minder dan bedrog. Ieder mens droomt iedere nacht; de één onthoudt zijn of haar dromen beter dan de ander. Je kunt ook last hebben van vervelende dromen - ook wel nachtmerries genoemd. Waarom dromen we eigenlijk überhaupt?
Dromen om emoties en gebeurtenissen te verwerken
Er is door de jaren heen veel onderzoek gedaan naar waarom we dromen. Hoewel wetenschappers niets met 100% zekerheid kunnen zeggen, is het wel duidelijk geworden dat we dromen om dagprikkels te verwerken. Alles wat je meemaakt op een dag, zowel emotioneel als fysiek, moet worden verwerkt. Dat doe je voornamelijk in je REM-slaap, de fase waarin je diverse dromen hebt. Het is voor je mentale én lichamelijke gesteldheid belangrijk om voldoende nachtrust met REM-slaap te hebben. Door het verwerken van prikkels en emoties ben je namelijk in staat om beter met verschillende soorten emoties om te gaan. Gemiddeld heb je vier tot vijf REM-periodes per nacht. Dat betekent dat je ook zoveel droomepisodes hebt.
Wat opvalt, is dat je lang niet al je dromen onthoudt. Meestal heb je niet eens het idee dat je gedroomd hebt, omdat je het je niet meer herinnert. Soms herinner je flarden van een droom, of alleen het gedeelte dat zich vlak voordat je wakker werd in je hoofd afspeelde. In de meeste gevallen zijn ook die gedachten na een paar minuten vervlogen. Wil je toch proberen om je droom te herinneren? Als je in dezelfde houding gaat liggen als toen je wakker werd, is die kans het grootst!
Verder onthoud je je dromen beter als ze je meteen opschrijft wanneer je wakker wordt. Hoe langer je daarmee wacht, des te meer een droom een vage herinnering wordt. Soms weet je na enkele minuten wakker te zijn niks meer van je droom. Wil je dus meer weten over wat je precies gedroomd hebt dan is het aan te raden om je droom direct op te schrijven. Anders is de kans groot dat je na een minuut of vijf al vergeten bent wat je precies hebt gedroomd.
Hebben dromen altijd een betekenis?
Er wordt niet alleen onderzoek gedaan naar waarom je droomt. Met name in Japan wordt er ook veel onderzocht of dromen een betekenis hebben. Daar maken ze gebruik van ingewikkelde technologieën en slaaponderzoeken om hier meer over te weten te komen. Tot op de dag van vandaag is wat dat betreft niets zeker. Het lijkt er echter wel op dat wat je overdag doet van grote invloed is op de kwaliteit van je nachtrust. In tijden van stress en/of onzekerheid slapen de meeste mensen slecht. Men droomt vreemd of krijgt last van nachtmerries. Ook kun je in zo’n geval te maken krijgen met slapeloosheid of onrustig slapen.
Merk je dat je in tijden van stress juist extra veel en extra levendig droomt? Dat kan te maken hebben met een verhoogd cortisolniveau, hoewel wetenschappers dat niet bevestigd hebben. Cortisol zorgt ervoor dat je met een volle bak energie wakker wordt en fris aan de dag kunt beginnen. In de avond is het level cortisol in je lichaam laag; dan is er juist veel melatonine aanwezig. Melatonine zorgt ervoor dat je lekker (door) kunt slapen. Wanneer je overdag stress ervaart dan ligt je cortisolniveau aan het einde van de dag hoger dan normaal. Daardoor ga je veel heftiger dromen dan je misschien gewend bent.