Praten in je slaap

Praten in je slaap

Van een onsamenhangend verhaal tot aan onduidelijk gemompel: veel mensen praten in hun slaap. Vaak weten ze helemaal niet wat ze zeggen en meestal is er ook geen touw aan vast te knopen. Uit een onderzoek van de Universiteit in Bergen in Noorwegen blijkt dat meer dan de helft van de mensen wel eens praat in hun slaap of heeft gepraat tijdens het slapen. Hoe kun je praten terwijl je je eigenlijk helemaal niet bewust bent van wat je doet?

Praten in je slaap is een parasomnie

Praten in je slaap, ook wel somniloquy genoemd, is iets wat een groot deel van de mensen dus wel eens heeft gedaan. Kijken we echter naar het percentage mensen dat regelmatig praat in hun slaap dan is dat slechts 5%. Wanneer je vaak praat terwijl je slaapt, heb je een vorm van parasomnie. Dat is een stoornis waarbij je tijdens het slapen dingen doet die niet bij slapen passen en waardoor het soms lijkt dat je wakker bent. Denk aan slaapwandelenactieve bewegingen maken of praten in je slaap. De meeste mensen weten niet dat ze praten terwijl ze slapen; soms komt het voor dat iemand wakker wordt van zijn of haar eigen geklets.

Het is niet gevaarlijk of slecht voor je gezondheid wanneer je veelvuldig praat in je slaap. Toch merkt men meestal wel dat het gepaard gaat met slaapproblemen. Praten in je slaap kan namelijk een bijverschijnsel zijn van paniekaanvallen in je slaap, narcolepsie en slaapapneu. Merk je bijvoorbeeld dat je iedere ochtend moe wakker wordt dan is het zeker aan te raden om eens te kijken waar dat door komt. Vermoeid ontwaken wordt namelijk gezien als een echt probleem en dit kan komen door een slaapprobleem in combinatie met praten in je slaap.

Oorzaken van praten in je slaap

Maar hoe kan het dat sommige mensen praten in hun slaap? De meeste mensen denken dat hun volledige lichaam en hersenen in ruststand zijn tijdens de nacht. Dat is niet helemaal waar: in de REM-slaap zijn je hersenen namelijk juist actief. Soms zijn ze net zo actief als overdag. Dat is waarom je in die slaapfase zoveel droomt. Wat opvalt is dat je dan weer niet in de REM-slaap babbelt, maar in andere slaapfasen. Dat lijkt ingewikkeld, maar is het niet: de hersenactiviteit in de REM-slaap heeft invloed op andere slaapfasen. Er zijn nog meer oorzaken aan te wijzen van praten in je slaap:

  • Kijk je voor het slapen een film of serie? In dat geval is de kans groter dat je in je slaap gaat praten.
  • Mensen die overdag angst of stress ervaren, praten vaak in hun slaap. Meestal hebben zij tijdens hun nachtelijke kletspraatjes een boze toon.
  • Alcohol kan ervoor zorgen dat je praat in je slaap, evenals medicijnen.
  • Last van slaaptekort? Ook daardoor kun je actief gaan kletsen terwijl je slaapt.
  • Ben je de hele dag overmand door emoties? Jazeker, ook dan kun je gaan praten.

Tot slot is er nog een reden aan te wijzen of je überhaupt wel of niet praat in je slaap. Wanneer je in slaap valt, komen er twee stofjes vrij: glycine en gamma-aminoboterzuur (GAB). Door deze stofjes raak je als het ware ‘verlamd’ in je slaap waardoor je niets kunt doen. Bij de meeste mensen worden in dat geval ook hun stembanden verlamd. Je raadt het al: dit gebeurt niet bij iedereen, waardoor je meer kans hebt om te praten in je slaap.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
( 21 stemmen, gemiddeld: 3,3 van 5)