Eten voor het slapen: wat moet je wel of niet doen?

Eten voor het slapen: wat moet je wel of niet doen?

Of je nu een lekker toetje eet vlak voordat je naar bed gaat of wanneer je nog een complete maaltijd bij je favoriete Thaise restaurant verorbert voordat je onder de lakens kruipt: feit is dat je er iets van gaat merken tijdens je slaap wanneer je eet voor het slapengaan. Er zijn voedingsmiddelen die je slaap juist kunnen verstoren én er zijn etenswaren die de kwaliteit van je slaap juist bevorderen.

Waarom eten van invloed is op je nachtrust

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat veel en zwaar eten voordat je naar bed gaat je nachtrust verstoort. Een groot deel van de mensen vermijdt eten voor het slapengaan, maar vaak niet om deze reden. Men denkt namelijk vaak dat eten voor het slapengaan van invloed is op je gewicht; je stofwisseling zou trager zijn wanneer je slaapt. Dat is in ieder geval niet waar: je kunt gerust een koekje of een banaan eten wanneer je in de avond nog een beetje trek hebt. Wat je echter wel moet vermijden, zijn zoute en vette snacks zoals chips, kaasstengels en hapjes uit de frituur.

Dit soort etenswaren zorgen er namelijk niet alleen voor dat je uiteindelijk zwaarder kunt worden, het zorgt er ook voor dat je lichaam weer in een actieve modus schiet. Die activiteit is weer van invloed op de kwaliteit van je slaap. De kans is groot dat je minder goed in slaap kunt vallen of dat je over het algemeen niet lekker slaapt en vaak wakker bent. Het ligt er dus heel erg aan wat voor een soort voeding je neemt voordat je gaat slapen. Er zijn bepaalde etenswaren die je beter kunt mijden om zo een heerlijke nachtrust te beleven.

Welk eten kun je beter laten staan voor het slapen?

Het is goed om te weten dat je lichaam in de ochtend en het begin van de middag het meest actief is met verteren. Daarom is het sowieso aan te raden om ‘s avonds voor een lichte maaltijd te gaan met veel eiwitten en groenten. Zorg er ook voor dat er minstens drie uur zit tussen het moment dat je je laatste maaltijd neemt en dat je naar bed gaat. Een lichte snack tussendoor kan zeker, maar probeer om niet te gaan voor zware, vette etenswaren. Vermijd het liefst ook chocolade, omdat hier vaak cafeïne in zit waardoor je een wakkerder gevoel kunt ervaren. De volgende etenswaren kun je beter laten staan voordat je naar bed gaat:

  • Vet voedsel, zoals vette kaas en worst en snacks uit de frituurpan.
  • Heel scherp voedsel, zoals pepers, scherpe tapenades en meer. Scherp voedsel zorgt voor hitte-aanvallen en maagzuur, waardoor je slecht in slaap kunt vallen.
  • Vitaminerijke groenten zoals selderij, aubergine en ui én fruit met veel vitamine C.
  • Alles met chocolade.
  • Chips, borrelnootjes en andere zoutjes.
  • Oude en gefermenteerde kaas. Hier zit tyramine in, waardoor je wakker blijft.
  • Rood en gerookt vlees.
  • Ook sommige dranken zijn slecht voor je nachtrust: vermijd drinken met alcohol en cafeïne, maar ook energiedranken en zwarte thee.

 

Etenswaren die je wel kunt eten voor het slapengaan

Met een gevoel van honger naar bed gaan, is ook niet prettig. Helemaal niet eten wanneer je wel trek hebt voordat je naar bed gaat, wordt dan ook afgeraden. Gelukkig is er een aantal etenswaren dat je gewoon kunt eten vlak voordat je gaat slapen. Denk hierbij aan voedingswaren die goed zijn voor de bevordering van melatonine en serotonine in je lichaam. Van deze stofjes ga je heerlijk slapen. De volgende etenswaren kun je, mits met mate, eten voordat je naar bed gaat:

  • Kies voor een koolhydraatarme snack zoals een volkoren cracker of volkoren brood. Dit soort volkoren etenswaren zorgen ook nog eens voor de stijging van serotonine in je lijf.
  • Voedingsmiddelen met tryptofaan; door deze stof ga je je slaperig voelen. Tryptofaan zit onder andere in bananen, yoghurt, dadels en melk.
  • Een glas warme melk; weliswaar geen eten, maar warme melk zit vol met B12 en calcium wat goed is voor een fijne nachtrust.
  • Mager vlees zoals kalkoen of kipfilet.
  • Een handje amandelen. Ook amandelen beschikken over tryptofaan, waardoor je lekker moe wordt.
  • Havermout: in havermout zit melatonine, een stofje dat je voorbereidt op een fijne nachtrust.

Zorg er in alle gevallen voor dat de maaltijden licht blijven. Dat betekent dus geen vol bord met kalkoen of havermout, maar een kleine portie om op die manier de slaperigheid te bevorderen.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
( 748 stemmen, gemiddeld: 3,2 van 5)