Slecht slapen in de overgang

Slecht slapen in de overgang

Ongeveer 40% van de vrouwen in de overgang geeft aan last te hebben van slapeloosheid. Zij kunnen slecht in slaap vallen, worden te vroeg wakker of ervaren veel rusteloosheid tijdens de nachtrust. Alsof de menopauze nog niet vervelend genoeg is, kan slapeloosheid er ook nog wel bij. Waar komt die slapeloosheid vandaan en wat kun je er tegen doen? Je leest er hier meer over.

Oorzaak van slapeloosheid tijdens de overgang

Er is dus een groot aantal vrouwen dat tijdens de menopauze last heeft van slapeloosheid. De grootste reden die we hiervoor aan kunnen wijzen, is een veranderde hormoonhuishouding. Onder andere daardoor kun je last hebben van opvliegers en nachtelijk transpireren. Door veranderende hormonen maakt je lichaam daarnaast minder progesteron en oestrogeen aan. Dat is jammer, want progesteron zorgt ervoor dat je slaperig wordt en oestrogeen helpt je om dieper te kunnen slapen. Wanneer je in de overgang zit, kun je dus niet alleen last hebben van niet kunnen slapen aan het begin van de avond, maar ook van wakker worden in de nacht.

Een veranderende hormoonhuishouding is een belangrijke oorzaak van slapeloosheid bij vrouwen
 

Naast bovenstaande klachten kun je te maken krijgen met slaapapneu. Ook dat komt door minder progesteron in je lichaam. Progesteron zorgt er namelijk ook voor dat je keel beter open blijft tijdens het slapen. In de overgang valt die spanning op de keel een beetje weg, waardoor je kunt gaan snurken en last kunt krijgen van slaapapneu.

Normaal gesproken hebben mannen een grotere kans op slaapapneu en snurken; in en na de overgang is die kans voor vrouwen bijna net zo groot. Al met al kan de menopauze daardoor dus een flinke aanslag zijn op je nachtrust. Dat is vervelend, omdat het van invloed is op hoe je je overdag voelt.

Gevolgen van slapeloosheid tijdens de menopauze

Wanneer je te weinig slaapt, raak je overdag flink vermoeid. Je hebt weinig tot geen energie, je voelt je prikkelbaar en je kunt maar weinig hebben van mensen en/of situaties. Dat maakt de overgang nog lastiger dan het vaak al is voor vrouwen. Naast slapeloosheid zijn er namelijk nog veel meer klachten die bij de overgang horen. Een verminderde of slechte nachtrust heeft daarnaast invloed op je eetgewoontes. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat slaapproblemen kunnen leiden tot overgewicht. Dit komt bijvoorbeeld door het feit dat je met minder nachtrust meer behoefte hebt aan koolhydraatrijk voedsel.

Kortom: door slapeloosheid tijdens de overgang kun je (tijdelijk) een totaal ander mens worden. Misschien herken je jezelf helemaal niet als een energieloos persoon die vaak overprikkeld is en wellicht zelfs te veel eet. Daarom is het belangrijk om het probleem bij de kern aan te pakken en iets te doen aan je slapeloosheid. Voor de ontwikkeling van je lichaam, een goede werking van je immuunsysteem en het goed functioneren van de hersenen is het immers nodig om voldoende nachtrust te hebben. Om over het effect van slapeloosheid op je lichaam nog maar niet te spreken.

Tips om slapeloosheid in de menopauze te bestrijden

Je hormonen hebben veel invloed op hoe je je voelt. Tijdens de overgang gaan de hormonen soms alle kanten op. Daarom is het belangrijk om daar eens goed naar te kijken; wil je iets doen aan je slapeloosheid tijdens de overgang. Hoewel iedere vrouw écht anders is, werkt een hormoonhuishouding toch een beetje hetzelfde. Daarom kun je met onderstaande tips je hormonen in balans brengen waardoor je uiteindelijk een betere nachtrust zult ervaren. Wat extra mooi meegenomen is, is het feit dat je je er niet alleen ‘s nachts beter door gaat voelen, maar overdag ook!

  • Goede voeding heeft een positief effect op je hormoonhuishouding. Zorg er daarom, het liefst altijd maar helemaal in je menopauze, voor dat je goed en gezond eet. Let er bijvoorbeeld op dat je nooit met een volle buik naar bed gaat. Eten voor het slapen zorgt voor een verminderde nachtrust.
  • Wist je dat voldoende water drinken ook van invloed kan zijn op een goede nacht slaap? Water zorgt ervoor dat je lichaam hydrateert. Daarom moet je gedurende dag zorgen dat je voldoende water binnenkrijgt. Voorkom hierbij dat je dorst krijgt; dan ben je eigenlijk al ‘te laat’.
  • Houd je van een glaasje wijn voor het slapengaan? Dan moet je weten dat alcohol voor het slapen niet heel bevorderlijk is voor je nachtrust. Je valt er misschien sneller van in slaap, maar de kwaliteit van je slaap is opvallend slechter. Alcohol onderdrukt de REM-slaap, waardoor je in een lichte slaap komt en je niet alle prikkels van de dag kunt verwerken.
  • Ga overdag lekker naar buiten en zorg ervoor dat je voldoende daglicht ziet. Dat is een algemene tip voor iedereen die last heeft van slapeloosheid, maar ook extra belangrijk voor vrouwen in de overgang. Een frisse neus halen heeft namelijk sowieso een positieve invloed op je welzijn en het zorgt ervoor dat je genoeg beweging krijgt. De buitenlucht stimuleert je lichaam om serotonine aan te maken, de voorloper van melatonine. Daardoor ga je beter slapen én voel je je algeheel beter.
  • Naast beweging is genoeg ontspanning op een dag óók heel belangrijk. Vrouwen in de overgang hebben vaak te maken met veel stress. Ze voelen zich door veranderende hormonen meer gestrest dan anders, waardoor het stresshormoon cortisol in het lichaam komt te zitten. Cortisol houdt de aanmaak van het groeihormoon tegen, wat ervoor zorgt dat je je sneller oud kunt voelen door stress. Let er daarom op dat je iedere dag kunt ontspannen. Dit kan een wandeling zijn, een koffie-afspraak met een vriendin of een ademhalingsoefening zijn.
  • Tot slot is het belangrijk om te weten dat je vlak voor het slapen niet bezig moet gaan met je smartphone, een tablet of je laptop. In de schermen van dergelijke apparaten zit blauw licht, waardoor je minder melatonine aanmaakt. Blauw licht en slapen zijn dus absoluut geen goede combinatie voor een goede nachtrust.

Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
( 164 stemmen, gemiddeld: 3,0 van 5)