Slaapmeditatie: beter slapen door mediteren

Slaapmeditatie: beter slapen door mediteren

Lig je vaak wakker terwijl je eigenlijk zou moeten slapen? En ben je inmiddels gepromoveerd in plafonddienst? Slecht slapen is funest voor je lichaam en geest. Met behulp van slaapmeditatie val je sneller en beter in slaap. Je nachten worden langer en je wordt meer uitgerust wakker. Dit merk je direct aan hoe je je voelt overdag: je hebt waarschijnlijk meer energie en je kunt je beter concentreren. En dat alles door te mediteren voor je gaat slapen. Wat een verademing - letterlijk! Wat zijn slaapmeditaties precies en hoe begin je ermee?

Waarom goed slapen belangrijk is

Zoals je misschien wel weet, is een goede nachtrust ontzettend belangrijk. Hierbij maakt het niet uit welke leeftijd je hebt. Hoewel het natuurlijk per persoon verschilt hoeveel uur slaap je per nacht nodig hebt, is het wel de bedoeling dat je dat aantal nodige uren slaap haalt. Tijdens je slaap laadt je lichaam zich weer op voor een nieuwe dag. Je kunt slapen daarom ook wel zien als een soort reset; het is hetzelfde idee wanneer je je smartphone aan de oplader hangt. Je bed is als het ware een oplader voor je lijf. Dan is het wel zo fijn dat je daadwerkelijk kunt slapen.

Je bed is als het ware een oplader voor je lijf
 

Slaap je een keer één of meerdere nachten slecht? Dan merk je dit direct in je dagelijkse doen en laten. Waarschijnlijk kun je je minder goed concentreren, heb je moeite met wakker worden en merk je dat je sneller geprikkeld bent. Dat is niet zo handig wanneer je een dag vol werk of sociale afspraken gepland hebt. Zorg er daarom voor dat je voldoende rust, zodat je met volle energie aan je dag kunt beginnen. Slaapmeditatie kan je hierbij helpen.

Wat is slaapmeditatie?

Merk je dat je probleem vooral ligt bij het niet in slaap kunnen komen? Zit je nog te veel te malen in je hoofd op het moment dat je in bed ligt? Probeer dan eens om te mediteren voordat je gaat slapen. Met behulp van een meditatie dwing je je hoofd en lichaam om even helemaal niks te doen - je drukt als het ware even een pauzeknop in voor je lijf. Bij mediteren laat je alle gedachten komen en gaan en voel je je zorgen als het ware van je afglijden. Je lichaam voelt ontspannen en je hoofd wordt rustig; de ideale manier om in slaap te kunnen vallen.

Slapen is de beste meditatie
Dalai Lama

Daarom kan een vast ritueel met een slaapmeditatie absoluut helpen om ervoor te zorgen dat je sneller in slaap valt en uiteindelijk beter slaapt. Het gaat hierbij namelijk om meer dan alleen je ogen sluiten en je lichaam en hoofd ontspannen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je al vroeg begint met het ‘ontprikkelen’ van de omgeving. Dat betekent dat je vanaf een uur of 9 geen schermen meer aan hebt staan. Laat je telefoon in de kast liggen en zet de televisie uit. Te veel van dit kunstmatige licht kan ervoor zorgen dat je nog te geprikkeld bent om te gaan slapen.

Voorbeelden van slaapmeditaties

Lukt het je niet om zelf in slaap te vallen? Dan kunnen video's, podcasts of Spotify-playlists van slaapmeditaties wellicht uitkomst bieden.

Deze slaapmeditatie van Meditation Moments, van voormalig TMF-veejay Michael Pilarczyk, brengt je in een aantal minuten tot volledige rust, waarna je wegglijdt in de ontspanning van de nacht.

Of probeer deze geleide slaapmeditatie van Slaaptijd, waarin je je ademhaling gebruikt om je lichaam tot rust te brengen.

Een andere optie is om jezelf mee te laten voeren met de geluiden van de natuur. Kabbelende golven, zacht fluitende vogels en kalmerende muziek brengen je snel in dromenland.

Val je zelfs met deze meditaties niet in slaap? Probeer dan eerst een paar slaapyoga-oefeningen, voor maximale ontspanning.

Val je zelfs met deze meditaties niet in slaap? Probeer dan eerst een paar slaapyoga-oefeningen, voor maximale ontspanning.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
( 37 stemmen, gemiddeld: 2,9 van 5)