Val je bijna in slaap en word je wakker van je eigen gesnurk. Oeps! Maar liefst vier miljoen Nederlanders snurken. Ze houden zichzelf soms wakker en zorgen ervoor dat partners chronisch minder goed slapen. Dat heeft - logischerwijs - invloed op hoe je je overdag voelt. Wat is snurken precies en wat kun je er tegen doen om snurken te verminderen of beter nog: te voorkomen?
Wat is snurken precies?
Wanneer je in slaap valt, beginnen je spieren te ontspannen. Dat geldt ook voor je tong, een spier die bij verslapping een gedeelte van de keelholte bedekt. Hierdoor wordt de luchtweg tussen de stembanden en je neus smaller en kan de lucht niet op een ‘normale’ manier naar de longen. Je moet de lucht in dat geval met meer kracht naar binnen zuigen, waardoor er een ronkend of brommend geluid ontstaat. Sommige mensen noemen het ook wel een zagend geluid. Ook doet het geluid in de ergste gevallen wel eens denken aan een laag overvliegend vliegtuig of straaljager.
Je raadt het misschien al wel: dat typerende geluid wordt snurken genoemd. Dit geluid kan zodanig hard zijn dat je er zelf van wakker wordt. Ook kan een partner, huisgenoot of zelfs de buren er last van hebben. Van alle mensen die snurken, heeft ongeveer 10% last van slaapapneu. Bij slaapapneu stopt je ademhaling voor een paar seconden op meerdere momenten tijdens je slaap. Apneu gaat vaak gepaard met heel hard snurken en een slechte nachtrust in het algemeen.
Hoe wordt snurken veroorzaakt?
De kans op snurken is het grootst wanneer je op je rug slaapt; de tong glijdt in deze houding naar achteren waardoor de luchtweg nauwer is. Andere oorzaken van snurken zijn onder andere:
- Verstopte neus bij een verkoudheid of allergie zoals hooikoorts.
- Irritatie van de keelholte door bijvoorbeeld roken.
- Grote keelamandelen.
- Een aangeboren slappe huig of gehemelte.
- Neuspoliepen of een verkeerde stand van het neustussenschot.
De kans op snurken is daarnaast groter in andere situaties die in eerste instantie niets met je neus of keel te maken hebben:
- Mensen met overgewicht snurken meer omdat er meer vetweefsel in de keelholte zit.
- Wanneer je voordat je gaat slapen alcohol drinkt, vergroot je de kans op snurken. Alcohol zorgt namelijk voor een verslapping van de spieren van de tong, de keel en je mond.
- Eet je voordat je gaat slapen een zware maaltijd? In dat geval is de kans groot dat je gaat snurken.
- Mensen die slaap- of kalmeringsmiddelen slikken snurken over het algemeen ook meer. Deze middelen zorgen net als alcohol voor een verslapping van de spieren.
- Mensen met een hogere leeftijd snurken gemiddeld meer. Wanneer we ouder worden, krijgen we te maken met verslapping van de spieren waardoor snurken wordt veroorzaakt.
- Mensen met een te langzaam werkende schildklier kunnen ook meer snurken door een toename van het volume van de tong en zwelling van de slijmvliezen.
Is snurken gevaarlijk voor je gezondheid?
Mensen die snurken hoeven niet bang te zijn voor gezondheidskwesties door het snurken. Snurken kan echter wel voor slaapproblemen zorgen voor jezelf of voor je partner.
De kans is namelijk groot dat je regelmatig wakker wordt; helemaal wanneer je echt hard snurkt. Hierdoor ervaar je een minder goede nachtrust, wat weer kan leiden tot concentratieproblemen en oververmoeidheid. Dit kan uiteindelijk van slechte invloed zijn op je werk, op je gedrag in het verkeer en op andere aspecten in het dagelijkse leven.
Waar je wel rekening mee moet houden, is dat snurken in verband lijkt te staan met het ontstaan van meerdere ziektes en aandoeningen, indien er ook ademstops optreden. Daarom kan het nooit kwaad om bij overmatig snurken eens een lichamelijk onderzoek te laten doen om te controleren of alles functioneert zoals het zou moeten.
Tips om snurken te voorkomen
Er is een aantal eenvoudige tips dat je op kunt volgen om snurken te voorkomen. Slaap je bijvoorbeeld veel op je rug? Probeer dan om een andere houding aan te nemen. Misschien draai je ‘s nachts wel op je rug, terwijl je op je zij in slaap bent gevallen. Soms kan het helpen om iets aan de achterkant van je pyjama te naaien, zoals een tennisbal. Hierdoor wordt het erg oncomfortabel om op je rug te liggen. Andere tips om snurken te voorkomen zijn:
- Kamp je met overgewicht? Begin aan een dieet, beweeg meer of verander je eetpatroon. Zoek een manier om af te vallen, zodat het snurken vermindert of verdwijnt.
- Drink geen alcohol voor het slapen gaan.
- Rook je? Stop met roken om snurken te voorkomen. Een specialist of je huisarts kan je helpen bij het stoppen met roken.
- Eet niet voordat je gaat slapen. Wanneer je twee uur voordat je naar bed gaat nog een zware maaltijd eet, is de kans groot dat je die nacht gaat snurken.
- Ben je verkouden? Gebruik dan een neusspray voordat je naar bed gaat.
- In het geval van hooikoorts of allergie is het aan te raden om een middeltje tegen die allergie aan te schaffen. Het behandelen van een allergie kan snurken flink doen verminderen.
- Probeer te stoppen met slaapmiddelen wanneer je die gebruikt. Hierbij kan je huisarts je ook helpen.
- Zorg voor voldoende slaap. Een gezonde nachtrust helpt bij het tegengaan van snurken.
- Helpen bovenstaande tips nog niet? Ga dan nog een stapje verder en ga op zangles. Bij een zangles train je de keelspieren. Dit kan soms leiden tot een lichte afname van het snurken.
Professionele behandelingen tegen snurken
Het probleem bij de kern aanpakken kan dus helpen om snurken te voorkomen. Toch kan het altijd zo zijn dat je met bovenstaande tips nog steeds niet van het gesnurk af bent. In dat geval is het aan te raden om het wat professioneler aan te pakken.
Er zijn namelijk verschillende behandelingen tegen snurken te vinden. Het kan bijvoorbeeld helpen om poliepen weg te laten halen of om het neustussenschot te opereren wanneer je last hebt van een nauwe neusholte. Bij hele erge klachten kan een KNO-arts zelfs je huig weghalen om snurken te voorkomen.
Wanneer je liever niet geopereerd wilt worden, is een antisnurkbeugel wellicht een aanrader. Je tandarts of kaakchirurg kan op basis van jouw gebit en kaken zo’n beugel (laten) maken, die ook wel mandibulair repositie-apparatuur (MRA) wordt genoemd.
Zo’n beugel zorgt ervoor dat je onderkaak tijdens je slaap naar voren wordt gehouden. Daardoor snurk je minder tot niet en ervaar je een betere nachtrust. Een eventuele partner zal hier ongetwijfeld ook erg blij mee zijn!