Voorleesboeken & verhalen voor het slapen gaan

Voorleesboeken & verhalen voor het slapen gaan

Misschien vraag je je als volwassene af of zo’n verhaaltje voor het slapen nou echt zin heeft voor je kindje. Het antwoord zal je wellicht verrassen, want ja dat doet het zeker! Er is namelijk een groot aantal voordelen te vinden aan voorleesboeken en/of verhalen vertellen voor het slapen gaan.

Zo is het bijvoorbeeld gunstig voor de ontspanning van je kindje, iets wat onmisbaar is voor het slapen. Wist je dat er zelfs volwassenen zijn die elkaar verhalen vertellen voordat ze naar bed gaan? Of dat er veel volwassenen zijn die een podcast luisteren in bed? Deze vorm van ontspanning werkt voor iedere leeftijd en is dus ook populair bij volwassenen, maar natuurlijk in het speciaal bij het bevorderen van een ritme van een kind.

Waarom een verhaaltje voor het slapen goed is voor een kind

Een ritme is namelijk onmisbaar voor een kleintje; dit kun je onder andere creëren met een slaapritueel. Bij jonge kinderen is een slaapritueel bijvoorbeeld nodig om alleen te leren slapen en om door te slapen in de nacht. Zorg er daarom voor dat je kind iedere avond rond dezelfde tijd naar bed gaat en dat je een bepaald ritueel hebt. Bij de meeste mensen bevat dit ritueel het voorlezen van een verhaaltje of een voorleesboek. Het inlassen van zo’n voorleesmoment met je kind heeft een aantal fijne voordelen:

 • Het grootste voordeel is dat voorlezen een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van je kindje. Zo wordt de taalontwikkeling en het leesbegrip gestimuleerd, evenals het spraak- en concentratievermogen. Ze leren allerlei nieuwe woorden, hoe ze zich moeten concentreren en kunnen als ze wat groter zijn zelfs zelf sneller lezen.
 • Regelmatig een verhaaltje voor het slapen gaan heeft ook een positieve invloed op de emotionele ontwikkeling van je kleintje. Door voor te lezen wordt de fantasie en nieuwsgierigheid van je kind constant geprikkeld. Zo leren ze bijvoorbeeld hoe ze zich moeten inleven en hoe ze om moeten gaan met bepaalde thema’s in het leven. Denk aan onderwerpen zoals de dood en ziekte, maar ook liefde en vriendschap.
 • Kinderen hebben veel behoefte aan structuur en ontspanning. Door voor het slapen gaan voor te lezen zorg je voor een rustmoment na een drukke dag vol prikkels. Een voorleesboek lezen voor het slapen gaan zorgt dus voor meer structuur waardoor je kindje sneller en beter kan slapen.
 • Wat tot slot een groot voordeel is van voorlezen voor het slapen gaan is dat het de band tussen jou en je kindje versterkt. Je zorgt immers voor quality time met je kleintje - iets waar ook je kind heel erg van geniet.

Zo verzin je zelf een leuk verhaaltje voor het slapen gaan

Hoe leuk is het voor je kind om een verhaal te vertellen waar hij of zij zelf in voorkomt? Iedere volwassene (en zelfs kinderen!) kan een verhaal verzinnen. Het is echt niet zo moeilijk als je misschien denkt.

Je hebt genoeg inspiratie om je heen en ervaringen op zak om een verhaal te bedenken. Kijk maar eens om je heen en neem in je op wat je ziet. Een bank? Een deur? Of misschien een trein waar je in zit? Zorg dat je een basis hebt: de locatie en een hoofdpersoon. Het maakt een kind echt niet uit of het verhaal perfect is. Hij of zij wil gewoon iets leuks, spannends of avontuurlijks horen - iets waar hij of zij zichzelf in kan herkennen, het liefst met een heleboel fantasie.

Dat betekent dat je echt niet origineel hoeft te zijn. Wees liever persoonlijk en herkenbaar en zorg voor herkenbare hoofdpersonen. Dit kan jezelf zijn, de kinderen, jullie huisdieren, maar ook twee nog onbekende personen die vervolgens altijd terug gaan komen in jouw verzonnen verhalen. Kinderen vinden alles prima.

Vervolgens verzin je een activiteit of gebeurtenis. Let hierbij op dat hoe ouder kinderen worden des te belangrijker het is dat er iets gebeurt in het verhaal. Stop altijd iets onverwachts in het verhaal, zoals een droom of een probleem. Uiteindelijk brei je er al snel een einde aan door een passende oplossing te vinden. Misschien slaapt je kindje zelfs al tegen die tijd.

Bekende en populaire voorleesboeken

Zie je het niet zo zitten om zelf een verhaal te verzinnen of lukt het je toch niet helemaal? Geen zorgen; er zijn genoeg voorleesboeken die al jaren populair zijn. Kinderen smullen bijvoorbeeld van de boeken van Jip & Janneke - misschien heb je die verhalen ook zelf vroeger wel gehoord voor het slapen gaan.

Andere populaire voorleesboeken zijn:

 • Boeken van Nijntje (door Dick Bruna, voor baby’s en jonge kinderen)
 • Boeken van Dikkie Dik (door Jet Boeke, voor jonge kinderen)
 • Alle boeken van Annie M.G. Schmidt (voor jonge kinderen)
 • Boeken van Kikker (door Max Velthuijs, voor jonge kinderen)

 

 • Boeken van Iris en Michiel (door Carry Slee, voor kinderen vanaf 5 jaar)
 • Alle boeken van Roald Dahl (voor kinderen vanaf 5 jaar)
 • Boeken van De Gorgels (door Jochem Myjer, voor kinderen vanaf 6 jaar)

Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
( 3 stemmen, gemiddeld: 4,9 van 5)